Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania ar putea inregistra o usoara crestere, in 2012, fata de 2011, arata un raport al DealWatch si CMS Cameron McKenna, intitulat “Emerging Europe: M&A report 2011”.

Faptul ca nu a existat un boom in 2011 reflecta pe de-o parte, diferenta intre valorile pe care le asteptau vanzatorii si cele ale cumparatorilor, dar si climatul economic general creat de tensiunile existente in zona euro, cresterea economica limitata si cheltuielile reduse ale consumatorilor.

In ciuda acestui fapt, printre sectoarele cele mai atractive si in 2012 se vor numara: energia, manufactura, agricultura, telecomunicatiile si real estate (legat mai ales de restructurarile bancare). Mai precis, investitorii vor fi mai interesati mai cu seama de domeniul energetic (petrol, gaze si energie electrica), spune CMS Cameron McKenna.

Avocatii de la CMS Romania sustin ca, desi exista entuziasm pe piata de achizitii si fuziuni, nu ar putea spune sigur ca acestea se vor concretiza fiindca exista mai multe incertitudini: factorii politici, relatia cu UE, precum si temerile legate de recesiunea in UE.

Cu toate ca primele estimari spun ca va fi o crestere moderata a pietei de M&A in Romania, si statul va juca un rol important in domeniul M&A, in 2012. In cazul in care statul va reusi sa vanda participatiile minoritare la Petrom, Nuclearelectrica si Romgaz, piata de achizitii si fuziuni va depasi un miliard de euro, depasind valorile inregistrate anul trecut.

Potrivit raportului DealWatch si CMS Cameron Mckenna, in topul celor mai mari zece tranzactii efectuate in 2011, se afla achizitionarea pachetului minoritar pe care il aveau SIF-urile la BCR de catre Erste Group Bank din Austria, cu o valoare de 514 milioane de euro.