Comisia Nationala a Valorilor Mobi­liare a acordat actionarului majoritar al Rompetrol Rafinare Constanta o ama­nare a termenului de amendare a ofertei publice obligatorii de preluare, a de­clarat pentru „Financiarul” Bogdan Che­treanu, comisar CNVM. Astfel, com­- pania kazaha KazMunaiGaz are termen pana maine pentru a face o noua oferta de pret in vederea preluarii actiunilor Rompetrol Rafinare.

La sfarsitul lunii ianuarie, arbitrul pietei a respins oferta publica de preluare a rafinariei Petromidia pentru ca pretul oferit de actionarul majoritar, de 0,0625 lei pe titlu, a fost considerat prea mic. In motivatia arbitrului pietei se specifica faptul ca suma este prea mica raportat la valoarea activului net, potrivit celor mai recente situatii finan­ciare auditate, respectiv cele de la 31 decembrie 2008, din care reiese o va­loa­re de 0,0741 lei/actiune. Institutia a so­licitat atunci grupului Rompetrol sa de­- puna pana luni, 1 februarie, un ame­n­-dament prin care sa modifice pretul.

Actiunile Rompetrol Rafinare sunt oprite de la tranzactionare la Bursa de la 27 ianuarie, din dispozitia Comisiei. Totodata, Bogdan Chetreanu a precizat ca in acest caz deciziile se vor lua in baza rezultatelor auditate de la sfarsitul anului 2008, indiferent de aparitia rezul­tatelor financiare auditate ulterioare.

„Chiar daca in oferta vor veni cu rezul­tate auditate din iunie sau septembrie 2009, noi vom lua in calcul rezultatele de la sfarsitul anului 2008, conform legii”, a explicat Chetreanu. Grupul Rompetrol detine 75,32% din actiunile Rompetrol Rafinare. The Rompetrol Group (TRG) este controlat integral de compania KazMunaiGaz din Kazahstan, care a preluat, in 2007, 75% din Rompetrol, fon­data de omul de afaceri Dinu Patriciu, si restul de 25% in iunie 2009.