Parfumurile din colecţia casei Neela Vermeire, prezentate la Târgul de Parfumerie de la Milano din acest an, sunt disponibile în câteva botiques din Europa, printre care și Createur 5 D’Emotions, potrivit unui comunicat de presă. 

Pentru cei care au iubit India din Maytrei, a lui Mircea Eliade, sau cei care adoră spice-urile indiene, cele trei parfumuri reprezintă o călătorie de mult așteptată. 

“Cel mai disputat subiect la ediția târgului de parfumerie de anul acesta a fost nișa care începe să capete o tentă prea comercială și cât de rare sunt acum casele care rămân tributare principiilor pe care s-a construit acest segment”, a declarat Alexandra Paven, fondator Createur 5 D’Emotions și Hobirama.

“Linia Neela Vermeire este cu adevărat o linie de colecție, care apare o dată la 5-6 ani, din dragoste pentru parfumeria de artă. Implică mult curaj și idealism, având in vedere bugetul foarte mare investit în ingredientele folosite și producția extrem de mică. Este o linie pentru connaisseurs”, a mai adăgat ea.

Nascută la Calcutta, Neela Vermeire locuiește astăzi la Paris, capitala internațională a parfumurilor, unde și-a lansat prima colecție de parfumuri de nișă alături de vestitul parfumier Bertrand Duchaufour. Colecția este menită să fie un tribut adus țării de origine a autoarei, India, prin intermediul căruia artista poate împărtăși amintiri, emoții, arome legate de copilaria ei și de vizitele făcute rudelor rămase acolo.

“Încă de la început, mi-a fost evident conceptul de la care voi porni această gamă de parfumuri: o scrisoare de dragoste către India. Am vrut să aduc un tribut țării mele de origine, să fac o dedicație culturii mele, țării, familiei, prietenilor din trecut și din prezent. De ce scrisoare de dragoste? Pentru că numai așa aș fii putut să-mi exprim niște sentimente atât de puternice și adânc înrădăcinate. Este în definitiv un tribut adus Indiei, însă folosind cele mai bune competențe franțuzești”, spune Neela Vermeire.

Cele trei parfumuri reprezintă o adevărată infuzie de istorie Indiană: trei parfumuri distincte pentru trei perioade istorice diferite: Trayee, Mohur si Bombay Bling!.

Trayee reprezintă seninătatea spirituală a Indiei Antice, perioada vedică (ca. 1700-320 îC), în care au fost scrise cele mai vechi scripturi ale Hinduismului. Pentru acest parfum Duchaufour s-a documentat intensiv despre filozofia Ayurvedică și ingredientele folosite de adepții ei în medicină. Crează atmosfera din templele Hinduse prin aromele puternice folosite: busuioc, smirnă, cedru de Virginia și ambră. Notele sale dispar și reapar, surprinzând de fiecare dată persoana care îl poartă.

Mohur este inspirat de Mehrunissa, una dintre împărătesele dinastiei Mughal, pasionata de procesul de creere a parfumurilor. Perioada istorica abordata se desfasoara între Era Mughal (1526-1858) și cea a ocupatiei Britanice (care a durat pană în 1947). Senzația pe care o ai purtând acest parfum este aceea de confort datorită combinației puternice de trandafir și lemn de agar (oud). Notele elegante și sofisticate nu lipsesc nici din compoziția acestui parfum: piper, coriandru, semințe de morcov, răsină benzoică sau tuberoză.

Bombay Bling! înfățișează haosul și dinamismul Indiei moderne. Este un parfum viu și vibrant care poate fi descris pe scurt ca fiind floral si fructat. Duchaufour s-a inspirat pentru acest parfum din filmele de la Bollywood, din hainele actorilor si eticheta lor, adaugând note neașteptate de un neofit al parfumurilor de nișă: chimion, cardamon, tutun, tuberoze sau coacăze negre.

Cele trei parfumuri ale Neelei Vermeire sunt disponibile la prețul de 230 EUR.