Valoarea tranzactiilor finalizate in anul 2009  a fost cu aproximativ 90% sub cea inre­gistrata in anul precedent, scaderea pre­tului variind semnificativ in functie de des­tinatia pe care cumparatorul o urmarea pen­tru proprietate, se arata in cel mai re­cent studiu al pietei imobiliare realizat de Colliers. Astfel, dezvoltatorii imobiliari si retailerii au obtinut reduceri de pret de 50%, in timp ce investitorii oportunisti nu s-au aratat dispusi sa plateasca mai mult de 20%-30% din pretul pe care l-ar fi platit in peri­oada anilor 2007-2008.

Spre deosebire de prima parte a anului, cand atat proprietarilor, cat si investitorilor le era greu sa estimeze valoarea proprie­tatilor in contextul incertitudinii care domi­na intreaga piata, catre sfarsitul anului piata a inceput sa dea semne de echilibrare.

Bucuresti, cu 60% mai ieftin


Fata de nivelurile inregistrate in peri­oada de varf, preturile cerute de proprietari pentru terenurile situate in Bucuresti au scazut anul trecut in medie cu 40%-60%. „Cu toate acestea, nu toti proprietarii au fost dispusi sa accepte noile conditii de piata si, ca urmare, am asistat la situatii in care proprietati similare au fost oferite la preturi semnificative diferite”, se arata in studiu.

Spre finalul anului trecut si in primele saptamani ale lui 2010, s-a observat o oare­care crestere a activitatii pe piata tere­nu­rilor, in sensul majorarii numarului de acce­sari si studieri ale ofertelor de pe piata. Ana­listii Colliers se asteapta ca prima parte a anului sa ramana dominata de cautarea de proprietati „distressed” (in dificultate), o categorie de investitori care nu prea a actionat in 2009. Tot in primul semestru ban­cile ar putea sa clarifice situatia credi­telor neper­formante si chiar sa inceapa execu­tarea lor. Acest proces ar putea reda circui­tului comercial proprietati in zone de interes pentru investitori. Totusi, bancile vor trebui sa imblanzeasca si politica de credi­tare. Anul trecut, pe fondul dificul­tatilor de obtinere a finantarilor pentru pro­iecte, dezvoltatorii au fost obligati sa opreasca constructii si chiar sa scoata la vanzare portofolii mari de terenuri. De regula, bancile cer aport propriu din partea companiei de 40%-60%. In cazul cladirilor de birouri, conditia era ca 40%-50% din spatii sa fie preinchiriate, iar 50%-60% pentru centrele comerciale. In ceea ce priveste proiectele rezidentiale, bancile cer ca minimum 30% din apartamentele off-plan sa fie precon­tractate.