Noile comenzi din industrie, pe total piata interna si externa, au urcat in luna septembrie, in termeni nominali, cu 25,4% fata de august si cu 14,5% comparativ cu luna corespunzatoare a anului trecut, cresteri fiind inregistrate in toate sectoarele de activitate, potrivit datelor INS.Astfel, comparativ cu luna precedenta, in septembrie 2011 comenzile din industria bunurilor de capital au crescut cu 32,7%, cele din industria bunurilor de folosinta indelungata cu 22,6%, cele din industria bunurilor intermediare cu 20% si comenzile din industria bunurilor de uz curent cu 14%.

Comenzile  noi din industria bunurilor intermediare au avansat cu 17,4%, cele din industria bunurilor de uz curent cu 15,5%, comenzile din industria bunurilor de capital s-au majorat cu 12,5%, iar cele din industria bunurilor de folosinta indelungata cu 8,5%. In primele noua luni ale anului, comenzile noi din industrie au fost cu 17,2% mai mari fata de aceeasi perioada din 2010, datorita cresterilor inregistrate la toate grupele industriale.

Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 1,3%

Volumul lucrarilor de constructii a urcat in septembrie cu 1,3% fata de august si cu 2,2% fata de anul trecut, cele mai mari cresteri fiind inregistrate pentru reparatii capitale si lucrari de intretinere. In septembrie, comparativ cu august, pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+5,4%), la lucrarile de reparatii capitale (+2,2%) si la lucrarile de constructii noi (+1%), potrivit datelor publicate de INS.

Comparativ cu aceeasi luna din 2010, au avut loc majorari la lucrarile de reparatii capitale (+24,5%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+19,1%). Lucrarile de constructii noi au scazut cu 6,2%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la constructiile ingineresti cu 3%, in timp ce a cladirile nerezidentiale si la cladirile rezidentiale s-au evidentiat scaderi cu 1,9%, respectiv cu 1,8%.

In primele noua luni, volumul lucrarilor de constructii, ca serie ajustata, a scazut cu 0,8%, scadere evidentiata la lucrarile de constructii noi (-3,8%). La lucrarile de reparatii capitale si la lucrarile de intretinere si reparatii curente s-au inregistrat cresteri cu 11,5%, respectiv cu 0,7%.
Pe obiecte de constructii a avut loc o crestere la cladirile nerezidentiale (+11,5%). La cladirile rezidentiale si la constructiile ingineresti s-au consemnat scaderi cu 11,9%, respectiv cu 1,3%.