În ambianţa muzicii atent alese şi a uleiurilor esenţiale, terapiile SPA au efecte miraculoase asupra sănătăţii şi a stării noastre de bine. O analiză a ofertelor de pe piaţa românească duce la concluzia că ar trebui să fim mult mai fericiţi, fiindcă avem de unde.


În România, conform datelor deţinute de portalul www.desprespa.ro, anual aproximativ 100.000 de clienţi trec pragul centrelor SPA de relaxare, iar piaţa locală a ajuns să valoreze anul trecut 6 milioane de euro - în creştere faţă de anul precedent. Publicul ţintă al centrelor de terapie şi relaxare este tot mai mare, în special cel masculin: procentul bărbaţilor care au început să frecventeze SPA-urile a crescut cu peste 30% în 2011 faţă de anul 2010! Preţul mediu al unui tratament într-un centru de lux e de aproximativ 150 lei, dar există tratamente foarte plăcute şi la jumătate de preţ. Oferta însă nu este atât de mare.


Puterea miraculoasă a apei


La nivelul ţării noastre, există circa 35 de centre care respectă criteriile internaţionale ale unui centru spa. Din acestea, o treime sunt concentrate în Bucureşti. „În ultimii ani, cele mai multe investiţii în domeniu s-au făcut în centre spa din hotelurile de 5 stele. Faţă de day spa-urile care în general oferă tratamente uscate, cele din hoteluri oferă şi saune (hammam, saună finlandeză, saună cu infraroşii, aroma saună etc.), băi şi duşuri (emoţionale, duş Vichy etc.), jacuzzi, piscine cu jeturi cervicale. Aceste tipuri de tratamente umede mai sunt întâlnite în centrele wellness, dar mai rar în day spa-urile din marile oraşe”, spune Ioana Marian, manager al portalului web care doreşte să reunească toate informaţiile şi ofertele din piaţa spa din România, dar şi din afara graniţelor.

Astfel, printre centrele cu tradiţie, standarde internaţionale şi afluenţă de clienţi regăsim Cocor spa, Alpin Vitarium spa, Roua spa, Bali spa, Karin Herzog, The Spa (Hilton Sibiu), Imperia spa (Marina Regia Năvodari), Ana Aslan Health spa (Eforie Nord), Eden spa, Epoque spa. În spatele uşilor somptuoase care te introduc în diversele oaze de relaxare se regăsesc investiţii de milioane de euro, în clădiri şi, mai ales, în echipamente. Pentru un centru spa de nivel mediu, cu 5, 6 camere, trebuie să iei în calcul o investiţie de 500.000 de euro.

Dacă prin spa înţelegi un loc în care faci tratamente de slăbit sau de recuperare medicală, nu eşti foarte departe de adevăr. Dar nu acesta este scopul unui astfel de centru. Aici, relaxarea şi bunăstarea se obţin prin terapii care au ca nucleu apa, „Sana per Aqua” („Sănătate prin apă”) fiind motto-ul unei ştiinţe ce îşi are rădăcinile în antichitate, la mare preţ în Roma antică, în Grecia sau în Orientul Îndepărtat.
Hidroterapia constă mai precis în utilizarea virtuţilor curative şi igienice ale apei, în asociere cu puterea miraculoasă a extractelor vegetale, a algelor, argilelor, sedimentelor şi sărurilor marine, în diverse forme şi practici terapeutice. Efectul este curativ şi tonic imunitar natural, curăţă pielea, detoxifiază organismul, accelerează procesele metabolice, îmbunătăţeşte capacitatea de mişcare. Dar, mai ales, îţi oferă un moment preţios de relaxare, în care să îţi încarci bateriile după o perioadă istovitoare la birou sau în viaţa personală.

Cum alegi locul perfect
Ce trebuie să aibă un centru spa pentru a stârni interesul clienţilor? O atmosferă primitoare, echipe de specia‑lişti şi amenajări specifice, echipamente, terapii şi produse profesionale care respecta standarde de lux bine definite. „Pentru fiecare dintre noi, elementele care ne ajută să ne relaxăm sunt diferite”, crede Ioana Marian. „Pentru unii, decorul are o importanţă deosebită, pentru alţii nici nu contează. Unii se relaxează în saună, alţii nici nu suportă să stea în aburi. Dar spa-urile în care toate simţurile se destind sunt cele create de profesionişti, unde văzul trebuie să fie încântat de priveliştea care i se oferă, de la mobilier la micile decoraţiuni; auzul trebuie răsfăţat cu o muzică de ambianţă, asortată cu specificul centrului şi cu tratamentul pe care-l efectuezi; arome discrete trebuie să învăluie clienţii şi să-i determine să-şi mute gândurile de la grijile de zi cu zi. Şi, evident, contează calitatea tratamentelor (cât e de bogat meniul de terapii, ce experienţă au terapeuţii). Nu în ultimul rând, amabilitatea personalului, încă de când păşeşti într-un centru care-şi propune să fie un sanctuar al relaxării. Totul trebuie să fie unitar. Nimic strident, totul în armonie.”


Top „altfel”

Toate centrele spa recunoscute ca respectând standardele internaţionale au dotări de lux, echipamente performante şi specialişti instruiţi. Relaxarea în mâinile lor este garantată. Dar există şi câteva centre care oferă ceva în plus, care au un specific uşor diferit, şi dintre acestea, vă prezentăm trei dintre cele mai... altfel.

1 Bali Spa Cornu
este un spaţiu unic, decorat cu mobilier adus integral din Bali, cu atmosfera desprinsă din insula zeilor prin muzica şi aromele originale. Are chiar şi doi terapeuţi-maseuri balinezi, Eka și Tempos. Centrul, aflat la 90 km de Bucureşti, într-un peisaj de munte, cu multă verdeaţă, reuneşte cunoştinţele asiatice despre relaxare şi stare de bine cu experienţa medicală de peste 20 de ani a doctorilor Dana şi Ştefan Jianu, creatorii acestui proiect. Programele pe care le oferă sunt variate, de la relaxare la sfârşit de săptămână (Escape) şi wellness pentru cuplu (Duo), la detoxifiere şi refacere, la antiaging (Forever Young), răsfăţ și frumusețe (Ego). Un element important de atracţie este bucătăria cu elemente spa, care include diete stricte sau, pentru cei care nu suportă să îşi vadă farfuria mai mult goală, o dietă hipocalorică.

„Prin acest program vizitatorii pot slăbi, se pot detoxifia şi relaxa, beneficiind de toate dotările Bali Spa (piscină acoperită, jacuzzi, saună, sală de fitness, terenuri de sport, echipamente de estetică, fizioterapie şi kinetoterapie, cabinete și echipamente medicale). În ultimul timp, tot mai multe companii din domeniul bancar, pharma, advertising, marketing, construcții, retail etc. vin la noi pentru teambuilding-uri, în care oameni stresaţi şi obosiţi se refac, îşi încarcă bateriile şi îşi consolidează echipele şi încrederea în sine.”

Vedete, preşedinţi sau directori ale unora din cele mai mari companii din România, persoane publice aleg să se refugieze în templul balinez creat de soţii Jianu printr-o investiţie în clădiri şi echipamente de circa 2 milioane de euro. Complexul Bali Spa înseamnă peste 1200 mp construiţi şi o jumătate de hectar de teren cu toate amenajările necesare. „Clienţii tipici”, mai precizează dr. Jianu, „sunt de vârstă medie (30-50 ani), oameni activi, cu venituri peste medie şi studii superioare.”


2 Roua spa aflat în Bucureşti, are o gamă de tratamente „semnătură” un element esenţial pentru a se diferenţia de celelalte. Sunt tratamente pe care nu ai cum să le faci în altă parte, adevărate ritualuri. În iarnă au lansat Royal Hot Stones, un masaj cu pietre calde la patru mâini. În luna aprilie (de Paşte), au lansat ritualul Divine Candles, care presupune o baie de relaxare a picioarelor, scrub cu sare de Himalaya, masaj cu lumânări de uz cosmetic. Pentru bărbaţi, au Richness of Wine Gentlemen’s Ritual – scrub cu pastă de struguri, mască cu extract de vin, masaj revitalizant cu ulei de vin şi minifacial. Sunt tratamente spa pe care profesioniştii în domeniu le consideră cu totul excepţionale, gândite de specialiştii centrului.

Dar una peste alta, experienţa Roua Spa înseamnă terapii holistice originale, masaje şi ritualuri multisenzoriale de relaxare, energizare, hidroterapie, exfolieri, măşti, împachetări, tratamente de îngrijire pentru mâini şi picioare, tratamente faciale pentru orice tip de ten, precum şi servicii de înfrumuseţare. Are drept clienţi atât femei, cât şi bărbaţi şi cupluri, cu venituri peste medie şi viaţă socială şi profesională activă.

Fiind un centru spa de lux, are preţuri pe măsură. De pildă, pentru un ritual Divine Candles, nota de plată este de 350 lei, iar dacă îl faci în doi, e 600 lei.

3 Complexul de Terapie Naturală Alexandra se găseşte tot pe Valea Prahovei, ca şi Bali Spa Cornu, la 450 metri altitudine, acolo unde, certificat şi în cărţile de geografie, aerul are cel mai ridicat conţinut în ozon şi ioni negativi din ţară. Fără a fi un lăcaş al luxului, ca celălalt ocupant al topului, Complexul Alexandra oferă ceva unic în România: împachetările cu spirulină vie, crescută chiar acolo, în bazine proprii. Spirulina este o algă, cu cel mai mare conţinut de vitamine, microelemente, aminoacizi şi fermenţi. Stimulează regenerarea pielii, purifică, detoxifiază organismul, măreşte capacitatea organismului de a lupta împotriva stresului, previne sterilitatea şi ajută în lupta împotriva cataractei şi miopiei. Reduce colesterolul şi tratează anemia.

Din echipa complexului fac parte medici specialişti, reflexoterapeuţi şi maseuri. Toţi aplică principiile medicinei integrate, naturale, prin îmbinarea procedurilor de reflexoterapie, masaj, aromaterapie, saună sau kinetoterapie, cu puterea vindecătoare a plantelor, prin intermediul produselor naturiste. Programările se pot face pentru o zi (180 lei), pentru un weekend (350 lei cazarea, toate mesele şi o zi de tratament cu trei proceduri), pentru o săptămână (1270 lei, cu şase zile de tratament complet, recomandat de medic).

De ce să mergi la Breaza? Pentru relaxare, îmbunătăţire a tonusului general prin terapii alternative, exerciţii fizice, odihnă activă şi alimentaţie ecologică, cu produse crescute în grădina lor. Şi pentru ozonul şi ionii despre care ai învăţat la geografie.

Alte tipuri de SPA medical în România: Del Mar Spa, unde a fost creat, sub semnătura a trei medici, programul Fresh Start – un program detox – care se întinde pe parcursul a 10 zile. Acesta cuprinde o dietă personificată, acupunctură, şedinţe de power plate, hidrocolonoterapie etc.

Ce tipuri de centre SPA găseşti prin lume:

Spa de zi (Day Spa) în marile oraşe
Spa medical şi/sau Spa cu apă termală (echivalentul complexelor balneo-fizio-terapeutice)
Travel Spa în aeroporturi
Spa de vacanţă (în staţiuni consacrate)
Spa life – centre de înnoire şi dezvoltare spirituală, oferind „Wellness” sau „Well Being” ( bunăstare fizică şi psihică)