Unul dintre motivele acestei asa-zise performante este scaderea drastica a vanzarilor de autovehicule. Desi din punctul de vedere al guvernului programul „Rabla”, menit sa impulsioneze aceste vanzari in tara, este considerat a fi un succes, realitatea din showroomurile dealerilor de masini este diferita. Intr-adevar, guvernul a fost nevoit sa suplimenteze de cateva ori numarul voucherelor pentru masinile vechi existente pe piata, numarul total al acestora ajungand la 190.000. Cu toate acestea, succesul programului nu s-a vazut in vanzarile de masini noi, asa cum se vede din cifrele prezentate de catre INS. Astfel, in primele cinci luni ale acestui an, comertul cu masini s-a diminuat cu 26,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2009.
Horeca a iesit din criza?
In schimb, companiile din sectorul servicii de piata prestate populatiei au inregistrat in luna mai o cifra de afaceri cu 11,3% mai mare comparativ cu aceeasi luna din anul anterior. Totodata, comparativ cu luna mai din 2009, volumul cifrei de afaceri din acest sector a crescut atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata, cu 10,5%, respectiv 8,7%. Comparativ cu luna precedenta, in mai a.c, volumul cifrei de afaceri a urcat cu 1,5% in serie ajustata. Principalele sectoare care au contribuit la crestere sunt serviciile hotelurilor si restaurantelor (+16,1%), activitati ale agentiilor turistice si tour-operatorilor (+6,6%), saloanele de coafura si infrumusetare (+3,1%) si jocurile de noroc (+2,7%). Firmele specializate in spalarea, curatarea si vopsirea textilelor si blanurilor si-au diminuat afacerile cu 4,8%.
Productia industriala a urcat cu 4,1% comparativ cu mai 2009
Si productia industriala a crescut in luna mai cu 4,1% (serie ajustata) fata de aceeasi luna din 2009. Totusi, comparativ cu luna precedenta, sectorul a inregistrat o reducere cu 0,3%, potrivit INS. Cresterile consemnate de productia industriala s-au datorat majorarilor productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (7,2%) si industriei prelucratoare (4,7%), in timp ce industria extractiva a scazut cu 13,8% in serie ajustata. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (9,3% in serie ajustata), a bunurilor de capital (11,8%) si industria energetica (1,8%) si scaderi in industria bunurilor de uz curent (2,6%) si in cea a bunurilor de folosinta indelungata (1,9%).
In primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2009, productia industriala, in serie ajustata, a crescut cu 4,2%, ca urmare a majorarii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (12,8%) si a industriei prelucratoare (4,2%). In schimb, industria extractiva a scazut cu 11,6%.