Razboiul a distrus siturile culturale, a decretat UNESO, care a organizat ieri o reuniune la nivel de experti privind protejarea patrimoniului libian.

Nu a existat un „genocid cultural”. Dupa luni de conflict incheiat la 20 octombrie odata cu moartea „Ghidului” Muammar Gaddafi, „am primit vesti bune”: nu s-au inregistrat pagube majore in cele mai multe ditre siturile culturale ale tarii”, a declarat Irina Bokova, director general al UNESCO in deschiderea conferintei.

„Leptis Magna, spre exemplu, a fost total ferit de conflict. In primul rand, este meritul populatiei din zona, care s-a mobilizat pentru a proteja acest loc chiar si in momentele cele mai dificile”, a precizat ea.

„Acum insa, Libia trebuie ajutata. In caz contrar, exista riscul ca totul sa fie jefuit, asa cum s-a intamplat in Afganistan si Irak.

Populatia locala nu este intotdeauna constienta de valoarea acestui patrimoniu care se intinde din Sahara pana la Mediterana”, a afirmat Francesco Bandarin, subdirector general pentru cultura.

Potrivit spuselor sale, daca marile puncte culturale au scapat, „nu am ajuns inca in sud, in regiunea Djebel Neffusa sau la Sabrata. Habar nu avem ce s-a intamplat acolo, din lipsa de informatii”, a adaugat el.

Toate datele au venit din partea fortelor NATO. „Am fost in contact permanent cu statele angajate in actiunea militara si cu secretarul general al Aliantei. Le-am furnizat coordonatele geografice si hartile siturilor protejate de Patrimoniul mondial”, a adaugat Irina Bokova.

Dar nu toate vestile sunt bune. „Un mozaic a fost distrus la Cyrene. Trei amfore romane au fost furate din muzeul Apollonia. Dar dincolo de orice, furtul comorii din Bengazi este similar unui cataclism.

Este unul dintre cele mai mari jafuri de valori arheologice din istorie”, a estimat Bandarin, precizand ca, printre altele, este vorba de opt mii de monede vechi de aur, argint si bronz, piese arheologice.

Evident, au concluzionat expertii, Libia nu va putea lupta singura impotriva traficului de obiecte de arta.

Fantoma Bagdadului, unde un muzeu a fost pustiit de peste 15.000 de piese arheologice, agita memoria. De la sfarsitul razboiului, Irakul a deveni prima „sursa” a acestei „crime” care aduce 13 miliarde de euro pe an”, au precizat specialistii.