Companiile occidentale vor putea participa la privatizarea grupului petrolier Rosneft. Preferintele statului rus se indreapta spre corporatiile americane, dar si acestea trebuie sa prezinte conditii avantajoase, scrie cotidianul rus RBK Dailly.Guvernul de la Moscova nu va grabi privatizarea Rosneft, dar in conditii avantajoase, o parte a pachetului de actiuni ar putea fi vanduta pana la sfarsitul acestui an, a anuntat prim vicepremierul rus, Igor Shuvalov. „Situatia este dificila, nu stim cum vor reactiona pietele financiare dupa alegerile anticipate din Grecia”, prevazute pentru 17 iunie, a precizat el.

„Nu ne grabim”, a continuat oficialul rus. „Dar daca va apare o afacere atractiva, tranzactia s-ar putea realiza pana la sfarsitul anului. Daca nu, nu are sens sa scoatem la vanzare o parte in actiunile Rosneft intr-un moment in care nu poate fi obtinut un pret bun si un partener de incredere”, a spus Shuvalov.

Responsabilul rus a mentionat ca Rosneft va fi companie privata, dar inca nu s-a stabilit daca acest statut va fi obtinut prin schimb de active sau vanzare de actiuni. Companiile Shell, Total si Rosneft au refuzat orice comentarii. La fel de rezervate s-au aratat Eni si Statoil.

Principalul actionar al societatii este statulu rus, cu 75% din actiuni. Expertii cred indica drept posibili cumparatori ai titlurilor Rosneft companiile ExxonMobil, Chevron si Shell. Analisul Andrei Polischuk este de parere ca orice investitori strain nu va primi mai mult de 15% din actiuni. Or, spune el, intreprinderile occidentale sunt interesate sa obtina un pachet mai mare.