Cele mai multe companii si-au redus costurile generale legate de angajatii expati, cel mai mult avand de suferit bugetele alocate pentru inchirierea locuintelor. In prezent, plafonul mediu alocat pen­tru chiriile expatilor se incadreaza intre 1.500 -2.000 euro/luna pentru trei camere, potrivit datelor com­paniei Vission House. „Mai jos de aceste sume nu merge nimeni.  Pragul inferior este si asa foarte jos. Un apartament de trei camere dorit de straini are o valoare de piata cam de 300.000 de euro. Daca in­chiriezi mai ieftin de atat (2.000 euro/luna - n.r.), nu renteaza investitia”, spune Andrei Rusu, director Vission House. Exista insa si unele companii care sunt dispuse sa plateasca mai mult pentru top ma­na­gerii lor. „Cautam acum o locuinta pentru un ma­nager japonez. Bugetul este de 2.800 de euro, bani in care trebuie incluse si cheltuielile curente lunare, de la menaj la intretinere. Daca nu gasim un proprietar care sa aiba o asemenea oferta, tre­buie sa negociem cu proprietarii care ofera chirii mai ieftine astfel incat sa accepte sa primeasca mai multi bani, dar in schimb sa achizitioneze pentru client absolut orice are acesta nevoie, de la covoare la plasme sau jacuzzi”, adauga reprezentantul Vission House.

Romanii si-au injumatatit bugetele


Expatii sau investitorii straini sunt in prezent clientii preferati ai agentiilor imobiliare. Agentii imobiliari spun ca, desi clientii straini au pretentii, ei platesc pentru acestea. Clientii romani au pretentii, dar nu au bani. Ei si-au injumatatit bugetele de achizitii pentru locuinte. Cu aceiasi bani cu care in 2008 ar fi acceptat macar o bucatica mica din zone exclusiviste, ei cauta acum doar locuinte care intrunesc fiecare criteriu de pe o lista lunga de preferinte. De cealalta parte, strainii isi fac alte calcule si prefera sa cumpere. Chiriile de lux au scazut cu cel mult 15%-20% in ultimii ani, pe cand preturile de vanzare s-au injumatatit.

 „Locuintele care sa satisfaca pretentiile unui expat sau ale unui om de afaceri strain sunt destul de rare in ansamblurile rezidentiale noi. Ei cauta mai mult in zona de nord, preferintele lor indreptandu-se catre apartamente si nu case. Majoritatea sunt familii cu un copil si atunci au nevoie de trei camere.

Din pacate, cele mai multe proiecte din Herastrau sunt finalizate si ocupate. Tocmai de aceea, proprie­tarii nu lasa la pret”, explica Andrei Rusu.