Activitatea celor doi producatori chinezi de telefoane mobila si aparatura telecom, Huawei si ZTE, constituie o serioasa amenintare la adresa securitatii nationale a Statelor Unite, se arata intr-un raport al Camerei reprezentantilor a SUA.


Autorii documentului recomanda firmelor private americane sa evite, in masura posibilitatilor, orice contacte de afaceri cu Huawei si ZTE, administratia SUA fiind, la randul ei, invitata sa nu mai foloseasca produse ale celor doi fabricanti chinezi. Potrivit textului, organele americane de reglementare trebuie, in egala masura, sa previna orice tranzactii – fuziuni sau achizitii – pe care cele doua intreprinderi cu societati din SUA le-ar putea intreprinde pe teritoriul Statelor Unite.

In noiembrie anul trecut, agentia Bloomberg a scris despre intentia administratiei SUA de a verifica activitatea Huawei si ZTE, pentru a stabili daca printre marfurile livrate in Statel Unite se ascund instrumente de spionaj in favoarea Chinei. In opinia functionarilor americani, scrie agentia AP, aparatura de telecomunicatii si telefoanele mobile exportate de cele doua companii in SUA pot contine dispozitive ascunse pentru transmiterea de informatii, de care s-ar putea folosi serviciile chineze de spionaj.

Reprezentantii Huawei si ZTE s-au declarat determinati sa ajute la aceasta procedura, daca va fi „deschisa si cinstita”.