Practica ilegala de copiere a tehnologiilor a cauzat industriei germane daune de aproape 8 miliarde de euro anul trecut. Lideri in domeniu sunt considerate companiile chineze. Surprinzator, locul doi in acest top il ocupa chiar producatorii germani. Oricum, asa cred expertii Uniunii germane a constructorilor de utilaje (VDMA).De cativa ani, companiile germane nu mai critica aceasta practica, in plina ascensiune, a reproducerii ilegale a aparaturii si elementelor componente produse de ele. La numai cateva luni de la lansarea pe piata a unei noutati tehnice, in catalogul firmei concurente poate fi descoperita o oferta identica. De o calitate indoielnica, dar la un pret considerabil mai avantajos.

„De cele mai multe ori este vorba de intreprinderi din China”, spune presedintele VDMA, Hannes Hesse. Dar, subliniaza expertul, surprinzator este faptul ca locul secund al clasamentului VDMA este ocupat chiar de Germania. Altfel spus, firmele producatoare de masini si utilaje nu trebuie sa caute vinovatii peste hotare – in aproximativ 25% din cazurile de plagiat industrial sunt implicati concurentii autohtoni. „Razboiul preturilor a devenit atat de dur, incat chiar si firmele germane au ajuns sa se intrebe: Dar noi de ce nu am incerca?”, recunoaste Hannes Hesse.

Potrivit VDMA, China a reusit anul trecut sa incetineasca ritmul de crestere a produselor copiate. „China depune eforturi uriase in acest sens”, a confirmat expertul german. Beijing mai are insa mult de lucru pe aceasta directie, 70% din productia germana contrafacuta provine din China.

Exertii VDMA au calculat ca in urma folosirii de catre concurenti a ideilor furate, societatile germane au pierdut anul trecut aproape 8 miliarde de euro, cu 25% mai mult decat in 2010. O suma echivalenta cu 37.000 de locuri de munca.