La fel ca anul trecut, mediul german de afaceri si-a calculat cu zgarcienie fondurile pentru petrecerile de Craciun oferite angajatilor lor. Unele companii chiar au renuntat la ele.

 Emblematica a fost, in acest sens, anularea de catre compania aeriana Air Berlin a traditionalei petreceri de Craciun. De obicei, al doilea transportator aerian al Germaniei inchiria una dintre salile de banchet din marile hoteluri berlineze pentru o receptie fastuoasa cu participarea a peste 1000 de oameni. Dar criza financiara si programul de austeritate si-au spus cuvantul.

O situatie similara si la grupul energetic E.ON, care a adoptat recent un plan de restructurare, care prevede concedierea a aproximativ 6500 de angajati si care, date fiind conditiile, a considerat total deplasata organizarea de serate.

Nici contructorul auto Daimler, care a avut un an bun din punctul de vedere al rezultatelor finaniare, nu-si va invita salariatii sa petreaca in jurul bradului de Craciun. Potrivit agentiei DPA, astfel de intalniri se vor desfasura numai in cateva dintre departamentele companiei, cheltuielile urmand sa fie suportate chiar de salariati. La fel se va intampla si la compania feroviara de stat – Deutsche Bahn. Sucursalele societatii au fost sfatuite sa decida caracterul si amploarea petrecerilomr de Craciun „tinand ont de situatia economica a tarii”.

Nici bancile germane nu au prevazut ceva deosebit pentru sarbatoarea de Craciun. Criza datoriilor din zona euro, situatia din Grecia au complicat viata acestor institutii, obligandu-le la rigoare. E adevarat, bancherii nu renunta la traditionalele petreceri, dar anul acesta vor fi considerabil mai modeste, inclusiv din punctul de vedere al meniului. In orice caz, Asociatia germana a hotelierilor si patronilor de restaurante a precizat pentru aceeasi agentie DPA ca solicitarile pentru mancaruri pretioase si pretetioase a scazut dramatic. Se prefera bucataria tradionala.

Sunt insa si companii care au refuzat sa renunte la aceste actiuni. Astfel, gigantul telecomunicatiilor germane, Deutsche Telekom, va organiza o petrecere pentru 3000 de oameni. Nici constructorul de masini-unelte Durr nu va reduce din cheltuielile pentru sarbatorile de iarna. In ultima instanta, cererea mondiala la produsele companiei au crescut anul acesta, iar conducerea isi poate permite sa-si distreze personalul.