Cateva fapte. La sfarsitul lunii septembrie, Intel a anuntat că noile sale procesoare Clover Trail proiectate pentru tablete nu vor fi compatibile cu Linux (a se citi Android). La randul sau, AMD, care si-a propus sa lanseze un nou procesor in aceasta luna (și care se întâmplă să coincidă cu lansarea Windows 8) a anuntat ca nu intentioneaza sa sprijine Linux.

Analistii imediat s-au grabit sa comenteze ca cei doi giganti in productia de cip-uri au decis sa ofere Windows 8 sansa sa recupereze teren pe piata sistemelor de operare pentru tablete.

Intel nu intentioneaza sa elimine definitiv Linux din lista sa de procesoare, insa urmatorul cip care sa suporte acest sistem de operare va fi produs abia in 2013.

"In spatele acestei greve temporare a celor doi producatori se afla cu siguranta Microsoft", crede analistul rus Nicolai Nemshilov, citat de Gazety.Ru. "Oricine poate vedea analogia cu modul in care Microsoft a capturat piata de jocuri video cu acela în care firma încearcă să ajungă pe segmentul de smartphone-uri și tablete", explica Nemshilov. "Microsoft a testat piata cu Windows Phone 7 așteptand momentul potrivit pentru a ataca competitia. Acum este momentul, iOS a ajuns in impas din cauza balbaielilor cu Apple Maps, iar Android si-a dovedit incapacitatea de a concura serios pe piata tabletelor, adauga analistul citat.

Acum Microsoft a plecat in ofensiva si se foloseste de unele solutii încercate precum cumpararea de "exclusivitati". Obtinand 6 luni de liniste din partea competitiei (pe partea de hardware), Microsoft poate breveta absolut orice doreste obtinand nu doar un avantaj temporar pe piață dar, de asemenea, instrumentele necesare cu care sa puna presiune asupra concurenților în viitor. 

Prin urmare, cu siguranta ca vom vedea anul viitor o ascutire a competitiei intre Microsoft, Google si Apple. Fiecare din cei trei are șanse de reușită. Pe de o parte, lansarea iOS 6 a demarat cu un flux nesfârșit de reclamatii la adresa Apple privind erorile generate de aplicatia Apple Maps. Renuntarea la Google Maps a fost o decize grabita si neinspirata, care a adus un plus de imagine si credibilitate marcii Andorid.

Pe de altă parte, lansarea cu succes a vânzărilor de dispozitive mobile cu Windows 8 (și acesta este un fapt real) ar putea submina poziția deja slabită pe piața a tabletor Android. La începutul anului 2013 raportul general în industria IT se poate schimba, și, probabil, cele mai multe beneficii la va trage nu Google sau Apple, ci Microsoft.

Trebuie sa reamintim ca pe 26 octombrie va avea loc prezentarea oficiala a Windows 8, iar la sfârșitul anului 2012 in vanzare vor aparea tablete cu acest sistem de operare de la toti marii giganti precum  Samsung, Asus, Lenovo si Acer.