Nu putem pleca în vacanţă până când nu rezolvăm o problemă cu caracter prioritar – bugetul. Odată stabilit un plafon alocat răsfăţurilor personale, mai rămâne să punem la punct şi ce metodă de plată vom utiliza – cash sau card?

 Războiul „cash versus card” este vechi de când lumea. Mai bine spus, de când lumea a început să se familiarizeze cu cardurile. Dilema îşi găseşte o rezolvare naturală atunci când suntem în ţară, unde probleme precum blocarea cardului, spre exemplu, pot fi rezolvate mai uşor. În afara ţării însă, lucrurile diferă destul de mult, aşa că, înainte de a pleca în concediu, trebuie să punem în balanţă avantajele şi dezavantajele ambelor metode de plată şi să o alegem pe cea care prezintă cele mai mici riscuri, dar care este şi cel mai puţin costisitoare.


Bani Cash
AVANTAJE

Dacă plecaţi în concediu cu bani cash, pe care i-aţi convertit la o casă de schimb din ţară, veţi avea mai puţin de pierdut decât dacă veţi suporta comisionul de conversie valutară practicat de banca la care aveţi cardul, în oraşul în care vă aflaţi în vacanţă.

Banii cash vă permit să cumpăraţi oricât şi de oriunde, fără să existe limite maxime sau minime pentru acceptarea tranzacţiei.

Vă puteţi confrunta cu situaţia neplăcută de demagnetizare a cardului sau o eroare în sistem care împiedică funcţionarea POS-ului. În acest caz, fie renunţaţi la achiziţie, fie apelaţi la cash.

Plătind doar cu bani cash, aveţi în permanenţă control asupra cheltuielilor pe care le faceţi. Ştiţi exact cât aţi cheltuit şi câţi bani mai aveţi la dispoziţie.

DEZAVANTAJE

Marile centre turistice sunt împânzite, din păcate, şi de „prădători”. Un minut de neatenţie sau un spaţiu aglomerat sunt suficiente pentru a rămâne fără portmoneul care adăpostea întregul buget de vacanţă. Sigur, în portofel se poate afla şi cardul, dar, astfel, este pierdut doar suportul, nu şi banii, la care, fără codul PIN, hoţii nu au acces.
Este foarte riscant să plecaţi în vacanţă cu o sumă mare de bani lichizi. Cel mai adesea, numerarul trebuie să fie suplimentat de resurse păstrate în siguranţă, pe card.
Atunci când alegeţi cash-ul, trebuie să ştiţi ce tip de valută este acceptată în ţara în care veţi pleca şi să faceţi conversia valutară în consecinţă. Ungaria sau Bulgaria sunt două exemple potrivite. Dacă veţi pleca din România cu euro, acolo va trebui să suportaţi costurile unui alt transfer valutar, respectiv din euro în forint sau leva.

Card
 AVANTAJE


Cardul este cea mai comodă metodă de plată. Nu ocupă mult spaţiu şi nici nu atrage atenţia hoţilor, aşa cum o face un portofel burduşit cu bani. Dacă în România încă mai găsim un număr semnificativ de magazine mici care nu acceptă plata cu cardul, în străinătate veţi putea plăti prin această metodă aproape peste tot.
Dacă vreţi să retrageţi numerar, o puteţi face, la costuri similare cu cele din ţară, de la banca emitentă a cardului sau compania care o deţine. Spre exemplu, pentru un card emis de BCR, este recomandat să căutaţi ATM-urile Erste, la fel cum, pentru cardurile BRD, este indicat să retrageţi bani de la ATM-urile Société Générale.
Atunci când plătiţi cu cardul, puteţi beneficia de anumite reduceri în unele magazine partenere sau puteți acumula puncte.

DEZAVANTAJE

Tranzacţiile cu cardul sunt acceptate de la o anumită sumă în sus. Aşa că veţi avea nevoie şi de ceva mărunţiş sub formă de cash. Altfel, aţi putea ajunge în situaţia ca, pentru o sticlă de apă, să trebuiască să mai cumpăraţi unul sau două produse, până când atingeţi plafonul minim acceptat pentru o tranzacţie.

Comercianţii stradali, chiar şi în marile centre turistice, nu au POS-uri. Pentru suvenirurile pe care aceştia le vând va trebui să aveţi cash.
În cazul în care pierdeţi cardul, costurile necesare înlocuirii sau eliberării de numerar sunt semnificative. Pentru înlocuirea cardului, de debit sau de credit, pierdut sau furat, în regim de urgenţă, clientul va plăti 120 de euro, iar pentru eliberarea de numerar în regim de urgenţă, 80 de euro.

Folosirea cardului în străinătate implică plata unor comisioane diferite faţă de cele pe care le plătim când utilizăm cardul în ţară. Astfel, pot apărea comisionul pentru plăţile la comercianţi, comisionul de conversie valutară sau comisionul de retragere de numerar.

Costurile pentru interogarea soldului sau retragerea de numerar sunt aproape duble decât în ţară.
Toate cardurile au limite maxime stabilite la tranzacţii. Astfel, există o sumă maximă care se poate retrage de la bancomat, atât zilnic, cât şi pe tranzacţie. Limite similare pot exista şi pentru cumpărăturile la comercianţi.