Cand intr-un colectiv de munca, intr-o echipa de lucru ten­­­siu­­nea  ajunge la cote insuportabile din cauza vreunui in­di­vid, apa­re ca solutie salvatoare intrebarea adresata im­pri­ci­natului: „Nu vrei tu sa-ti iei cateva zile libere?”. Si, de multe ori, pro­ble­ma chiar se rezolva asa. Omul se lim­pe­zeste putin la creier, iar cei­lalti se relaxeaza. Dupa care, se poate discuta ca­re e pro­blema.

Uitandu-te la clasa noastra politica in ultimele sap­ta­mani, ai acelasi imbold sa-i intrebi pe toti politicienii lao­lal­ta: „N-ati vrea voi sa va luati cateva zile libere? Mai mul­te, asa...”. De ce? Pai hai sa vedem bilantul muncii lor din octombrie, nu tre­bu­ie mers mai in urma.

1. PSD, PNL si UDMR au purces la doborarea Gu­ver­nu­lui Boc, prin motiune de cenzura.  PD-L contesta de­mer­sul la Curtea Con­s­­titutionala.

2. Plenul Camerei Deputatilor isi propune sa de­sa­var­seas­ca raportul Comisiei Udrea, dar presedinta Roberta Anastase fa­­ce artificii procedurale de intrerupere a cer­ce­ta­rii, drept pen­tru care opozitia vrea sa o suspende din functie.

3. Presedintele Traian Basescu cere referendum pentru schimbarea structurii Parlamentului, dar Birourile Per­ma­nente reunite ignora cererea. Drept pentru care PD-L vrea sa-l sus­pen­de pe presedintele Senatului, Mircea Geoana.

4. Legea salarizarii unice, aprobata prin angajarea raspunderii Guvernului Boc, e blocata de sindicalisti, de ne­­multumirea FMI si de contestatia PNL la Curtea Consti­tutionala.

5. Legea invatamantului, aprobata cu mari chinuri tot prin angajarea raspunderii, e cazuta in uitare la Cotroceni, unde ar trebui promulgata.

6. Legea pensiilor, scoasa din Guvern ca o barca de sal­vare in fata motiunii de cenzura, are toate sansele sa intre in blocajul politic actual si sa se scufunde odata cu Boc.

Mai continuam? Nu, e suficient pentru un bilant de doar doua saptamani. Asa, pentru condimentare, mai putem adau­ga un „nesimtitule!” sau „e beat tot timpul!” - vorbe de duh adu­nate de prin Parlament. Si atunci, nu-ti vine sa le dai liber politicienilor? Concediu fara plata, macar alea 10 zile pe care le cerea Pogea bugetarilor pentru a o scoate la capat cu FMI. De altfel, cu un premier in fata unei iminente demiteri prin mo­tiu­ne, cu doi presedinti de Camere care se suspenda unul pe ce­lalalt si cu un presedinte de tara care si-a luat un fel de „fara plata” pentru turnee electorale, oricum Romania are ma­na­gementul  in concediu.

Vria asta politica nu se va termina pana dupa alegerile pre­zidentiale, asa ca acum capata sens o mai veche pro­pu­nere a PD-L (gura pacatosului...), aceea ca Parlamentul sa-si ia liber in noiembrie, cat e campanie electorala. Corect, ba, mai mult, s-ar linisti si politicienii si alegatorii. Oricum, tot sis­te­mul politic e blocat si nu mai exista decat un razboi de uzura in Parlament, nu se mai produce nicio lege, comisiile stau, ma­joritatile de vot se schimba de la o zi la alta. Criza economica s-a trans­for­mat intr-una politica si, de cateva zile, e de-a dreptul o criza de nervi a po­li­ti­cienilor. Daca par­la­men­ta­rii ar pleca o vreme prin teritoriu ar fi putin calm in societate, nici televiziunile n-ar mai avea cum sa-i mai intarate pe unii impotriva altora si poate am gandi mai limpede ce fel de presedinte alegem pe 22 noiembrie.