La Bruxelles s-a incheiat summitul european in format 27 si care este urmat de intalnirea liderilor tarilor din zona euro.

• Consolidarea EFSF se va face cu FMI. Forta de reactie a Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) va fi multiplicata „de cateva ori” in colaborare cu Fondul Monetar International (FMI), arata un proiect de concluzii al summitului zonei euro. Detaliile acestei operatiuni nu vor fi dezvaluite decat in luna noiembrie, in cadrul urmatoarei reuniuni a ministrilor de Finante ai UE si ai celor din zona euro, precizeaza textul, a carui copie a intrat in posesia agentiei Reuters. Sub forma lui de moment, proiectul nu mentioneaza masurile care trebuie adoptate de Italia. In schimb, el saluta masurile decise de Spania.

• Acord privind recapitalizarea bancilor. Uniunea Europeana a ajuns la un acord privind recapitalizarea bancilor din regiune, a anuntat prim-ministrul polonez Donald Tusk. „Am ajuns la un acord vizand recapitalizarea bancilor, care trebuie sa fie unul dintre principalele noastre obiective”, a spus el, precizand ca fondurile proprii ale institutiilor bancare trebuie sa ajunga la 9%.

• Premierul Berlusconi face promisiuni. Scrisoarea de angajament prezentata in aceasta seara de premierul italiei Silvio Berlusconi partenerilor sai europeni promite un ansamblu de masuri etapizate si care vizeaza sustinerea cresterii si reducerea datoriei publice a tarii. Berlusconi s-a angajat, de asemenea, sa simplifice normele de pe piata fortei de munca prin adoptarea pana in mai 2012 a unor reguli mult mai favorabile salariatilor, precum si sa reformeze sistemul de pensii cu scopul prelungirii varstei minime de retragere din activitate la 67 de ani pana in 2006, atat pentru femei, cat si pentru barbati.