Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri, pentru Mediafax, că Consiliul Concureţei estimează că în luna iunie va prezenta concluziile preliminare în privinţa pieţei de electricitate, domeniu în care a iniţiat o investigaţie în urmă cu doi ani.

"Vrem ca în iunie să avem concluzii preliminare pe piaţa de electricitate. Apoi va trebui să ne grăbim şi cu investigaţia pe piaţa gazelor", a afirmat Chiriţoiu.

Acesta mai spus că piaţa energiei este o zonă cu "probleme concurenţiale serioase, prin natura ei".

"Este o zonă în care sper să progresăm în acest an", a afirmat Chiriţoiu în conferinţă.

Referitor la investigaţiile declanşate de Consiliul Concurenţei şi de Comisia Europeană privind contractele Hidroelectrica de vânzare directă a energiei, ele vor fi finalizate cel mai devreme la sfârşitul acestui an, a declarat Chiriţoiu.

Contractele directe de vânzare a energiei de către Hidroelectrica au fost încheiate în anii 2001-2003 şi au fost menţinute de toate guvernele care s-au succedat. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preţuri mult sub media pieţei.

Comisia Europeană a anunţat în aprilie că a iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE arătând că sunt indicii că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.

Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.