Seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat miercuri ca institutia pe care o conduce a demarat o investigatie pe piata energiei electrica pentru a se dovedi legalitatea contractelor semnate de Hidroelectrica cu mai multi furnizori de energie, numiti baieti destepti.


"Avem un studiu asupra pietei de electricitate, pe care il facem de peste un an si unde ne-am uitat si la aceste contracte. Am declansat o investigatie asupra Hidroelectrica si a celoralte firme implicate. Suspectam ca e o incalcare a legii. Saptamana trecuta am facut inspectii la sediul acestor firme", a spus Chiritiu in cadrul unei conferinte. El a adaugat ca autoritatea de reglementare in domeniul concurentei se va uita daca aceste contracte nu limiteaza lichiditatea in piata si daca exista intelegeri intre acete firme privind pretul energiei.

Hidroelectrica, producatorul celei mai ieftine energii din tara, are contracte de livrare de energie electrica la pretul sub media pietei cu un numar de circa 10 companii pe o perioada de mai multi ani.  Pe lista se afla Energy Holding, Alpiq, Electromagnetica, Elsid etc. De asemenea, Hidroelectrica vinde energie la Alro, cel mai mare consumator industrial de curent din tara, printr-un contract ce se deruleaza pana in 2018, la un pret ce este influentat de cotatia aluminiului la bursa de la Londra. Toate aceste contracte au fost semnat fara a se apela la bursa de energie OPCOM si sunt secrete.

Investigatia deschisa de Consiliul Concurentei vinde dupa ce Comisia Europeana a demarat la randul ei, anul trecut, o ancheta ce urmareste daca statul sprijina ilegal respectivele societati ca urmare a pretului mai scazut.

Hidroelectrica este detinuta de statul roman prin Ministerul Economiei.