Data de aplicare a noii taxe auto si de incepere a pro­ce­durilor de restituire a banilor pentru proprietarii de masini a devenit incerta, deoarece termenul de 1 iulie 2011 a fost eliminat din proiectul de lege, care nu poate intra in dezbaterea Parlamentului decat spre finalul anului. Proiectul de lege privind noua taxa auto preve­dea, in forma initiala, ca taxa sa fie redusa cu aproxi­mativ 30% de la 1 iulie 2011, data de la care sa inceapa si procedurile de restituire a unei diferente de bani catre proprietarii de masini deja inmatriculate in tara.

Proiectul indica astfel in mod distinct ca noile reguli vor intra in vigoare la 1 iulie 2011, desi aceasta presu­punea inclusiv obtinerea aprobarii Parlamentului intr-un interval extrem de scurt, de doar doua sapta­mani, in conditiile in care vacanta parlamentara incepe in luna iulie. Urgenta emiterii actului normativ era insa expli­cata in document atat prin nevoia reducerii nive­lului de poluare, dar si prin evitarea unor sanctiuni din partea Comisiei Europene.

Documentul a fost insa refa­cut prin eliminarea datei de 1 iulie 2011, fara sa fie avan­sat un alt termen, astfel ca momentul la care ar ur­ma sa fie intro­dusa taxa auto redusa cu 30% si sa inceapa resti­tuirea banilor a devenit incert.

In forma initiala, proiectul de lege stabilea de altfel resti­tuirea unei diferente de bani pentru proprietarii de masini care au achitat taxa pe poluare in perioada 1 iulie 2008-30 iunie 2011. In forma actuala, documentul preve­de restituiri de bani pentru taxa platita in intervalul 1 iulie 2008 si „data intrarii in vigoare a legii”.