La 24 martie, compania ConocoPhillips va anunta vanzarea, in urmatorii trei ani, a jumatate din pachetul de 20% din actiuni detinut la grupul petrolier Lukoil, participatie care i-a asigurat firmei americane un sfert din profitul de anul trecut. Surse apropiate dosarului au declarat ca, dupa toate probabili­tatile, Lukoil nu va rascumpara aceste actiuni, a caror valoare este estimata la 4,6 mld. $.

Cu acesti bani, Conoco poate acoperi o parte din datoriile cifrate la 28,7 mld. $. Parteneriatul dintre Lukoil si CoconoPhillips dateaza din 2004, cand americanii au achizitionat, la licitatie si cu binecuvantarea presedintelui de atunci al Rusiei, Vladimir Putin, 7,59% din actiunile Lukoil cu 1,98 mld. $. In octombrie anul trecut, Conoco a anuntat ca, in urmatorii doi ani, va scoate la vanzare active in valoare de 10 mld. $ pentru a-si redresa situatia financiara.

„Pentru Lukoil, demersul Conoco nu inseamna o mare pierdere, avand in vedere ca americanii nu s-au grabit sa con­tri­buie la modernizarea companiei ru­sesti”, a estimat analistul Denis Borisov. In opinia lui, daca actiunile se vor intoarce totusi la Lukoil, banii vor fi folositi pentru noi achizitii.