Consorţiul Nabucco Gas Pipeline International vrea să atragă până la 18 milioane euro de la acţionari, fonduri necesare pentru continuarea proiectului, iar contribuţia Transgaz Mediaş va fi de 3 milioane euro, a declarat şeful biroului de relaţii internaţionale al Transgaz, Sorin Keszeg.

Nabucco vrea câte 3 milioane de euro de la fiecare din cei şase acţionari, însă s-ar putea să nu obţină întreaga sumă, dacă grupul ungar MOL îşi menţine decizia privind suspendarea finanţării proiectului, a afirmat Keszeg, într-un interviu pentru Bloomberg. Transgaz este unul dintre cei şase acţionari ai Nabucco, alături de MOL, OMV (Austria), Botas (Turcia), RWE (Germania) şi Bulgargaz (Bulgaria).

MOL a decis să oprească finanţarea pentru proiect, ca urmare a întârzierii unui răspuns privind aprovizionarea cu gaze naturale din partea partenerilor care dezvoltă câmpul gazeifer Shah Deniz din Azerbaidjan.

"Consiliul director al Nabucco se va întruni săptămâna următoare la Viena pentru a decide asupra majorării de capital, care trebuie să asigure finanţarea necesară pentru a continua proiectul. MOL s-ar putea răzgândi în privinţa majorării de capital, întrucât partenerii din Shah Deniz au afirmat că preferă proiectul Nabucco. Dacă MOL nu face acest lucru, participaţia sa va fi diluată", a spus Keszeg.

Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 de kilometri susţinut de Uniunea Europeană, concurează cu Trans-Adriatic Pipeline (TAP), pentru dreptul de a exporta gaze naturale din proiectul Shah Deniz, care ar putea conţine rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi. UE vrea să-şi diversifice importurile de gaze naturale. În prezent, circa un sfert din consumul UE este asigurat de Rusia.