Impozitarea persoanelor cu venituri mari reprezinta o amnistie fiscala indirecta, fiind o metoda de a atrage bani la buget prin impunerea la plata a unui impozit pe anumite sume ce reprezinta venituri nedeclarate din trecut si care nu pot fi dovedite, potrivit consultantilor fiscali. „Daca tu nu ai declarat nimic, ANAF nu are ce sa controleze, iar aceasta procedura prin care te controleaza chiar daca nu ai declarat nimic este valabila doar din 2011. Deci, din perspectiva ANAF este o amnistie fiscala indirecta“, a declarat Marius Ionescu, partener al firmei de consultanta fiscala NNDKP.
Potrivit unei ordonante aprobate la finalul anului trecut, Fiscul va verifica daca suma cheltuielilor efectuate de catre o persoana cu venituri mari este justificata si din punctul de vedere al veniturilor. Diferenta mai mare de 50.000 de lei dintre venituri si cheltuieli care nu va putea fi justificata ar urma sa fie impozitata cu 16%.

Potrivit consultantilor insa, aceste metode sunt insuficiente, intrucat o persoana poate sa faca intr-o anumita perioada o cheltuiala mult mai mare decat venitul inregistrat, folosind resur­se dobandite in trecut, care nu trebuie declarate sau nu pot fi controlate de autoritatile fiscale.
„Daca iei veniturile din 2011, acestea trebuie corelate cu cheltuielile din 2011. Dar cheltuielile din 2011 pot fi finantate cu venituri din trecut“, a adaugat Marius Ionescu. El a explicat ca o persoana poate sa sustina ca a dobandit respectivele venituri in anul 1992, de exemplu, iar organele competente nu pot sa dovedeasca natura ilicita a dobandirii lor, mai ales ca termenul maxim de prescriptie este de 10 ani.

Primele verificari ale persoanelor cu venituri mari vor avea loc anul viitor, in­tru­cat pentru analiza sunt necesare de­cla­ratiile de venit pe anul 2011, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finan­telor, Dan Lazar. Oficialul Minis­te­rului Finan­telor a reiterat ca normele de aplicare a legislatiei privind verificarea per­­soanelor cu venituri mari vor fi fina­liz­ate pana la sfarsitul lunii februarie.