Suporta Africa o comparatie cu grupul tarilor emergente in plina ascensiune constituit din Brazilia, Rusia, India si China? Da, raspunde un studiu BCG, potrivit caruia marile conglomerate occidentale se pregatesc de concurenta venita din Africa, al carei progres este sustinut de 40 de companii, multe dintre ele lideri in domeniul lor de activitate. Intre 2003 si 2008, veniturile lor anuale au crescut cu 24%, fata de 11% pentru cele 500 de firme ale indicelui S&P sau 9% pentru cele 225 de companii ale Nikkei.

Pentru BCG, a subestima Africa inseamna a ignora progresele in materie de economie, care au eclipsat perfor­man­tele tarilor asiatice si sud-americane. De mai multi ani, continentul se trezeste la viata, iar cei care vorbesc numai de con­flic­te si de foamete sunt depasiti de rea­litate. „Exista tendinta de a nu vedea decat Africa subsahariana, uitand de Africa de Nord si Africa Australa. Or, locomotivele Africii se gasesc la extremitatile de nord si de sud”, spune Patrick Dupoux, unul din­tre coautorii raportului. Pentru a ilustra aceasta decolare vertiginoasa a continen­tu­lui african, specialistii cabinetului men­tio­nat au ales 40 de grupuri locale care corespund ritmului mondial de crestere si ambitiilor globale. Este vorba de gru­puri care, inclusiv prin amploarea lor, concureaza deja cu societati occidentale.

Din totalul intreprinderilor selectate, 30% sunt cu participarea statului; 25% sunt spe­cia­lizate in servicii financiare; 20% sunt pro­filate pe energie si materii prime (nu­mai ele reprezinta mai mult de jumatate din venitul cumulat al celor 40 de grupuri „invingatoare”); 15% lucreaza in domeniul telecomunicatiilor, tehnologie si media, restul in logistica, servicii si bunuri de larg consum.

”Motoarele” economiei africane


In cvasitotalitatea lor, aceste motoare ale dinamismului african s-au instalat in opt tari africane care sustin cresterea eco­nomica a continentului: Africa de Sud, Algeria, Botswana, Egipt, Insula Mauri­tius, Libia, Maroc si Tunisia. In 2008, ve­nitul pe cap de locuitor in aceste tari s-a ridicat la 10.000 $ (8.200 de euro), depa­sind nivelul din BRIC (8.800 de euro), pe cel din Argentina (7.726 $) sau Bulgaria (6.223 $).

Africa de Sud este, dupa cum se exprima autorii studiului, detinatoarea „ramurei de maslin”. Aceasta gazduieste 18 intreprinderi, dintre care trei sunt actori mondiali: Anglo American (pozitia 106 in topul FT al primelor 500 de companii din lume, cu o valoare de piata de 57,39 mld. $), SAB Miller (printre liderii mondiali ai berii, Old Mutual, grupul britanic de asigurari si investitii, ale carui vanzari au crescut in T1 2010 cu 29%, pana la 586 mil. $. Lista continua cu Aspen Phar­macare, specialist in medicamente generice, Sappi (produse de papetarie), Shop­rite (distributie), MTN Group (teleco­mu­nicatii, locul 269 in topul FT, cu o valoa­re de piata de 28,05 mld. $) sau Standard Bank (locul 325 in topul FT500, cu o valoare de piata de 24,35 mld. $).

Pe pozitia secunda se afla Egipt, cu sapte societati considerate campioa­ne: Orascom Telecom (telefonie si cons­tructie, grup egipean de a carui preluare pentru 10 mld. $ este interesat MTN Group), prezenta pe mai multe conti­nente, precum si Al Ezz Group, CIB, Else­wedy Cables, unul dintre liderii mondiali in productia de cabluri din cupru. Maroc se poate lauda cu existenta a sase mari jucatori, printre care holdingul ONA, Attijariwafa Bank.

Algeria se afiseaza in spe­cial cu Sonatrach si Cevital, o adeva­rata poveste de succes in industria alimen­tara, iar Tunisia cu Poulina si Elloumi. In Africa, marirea productivitatii muncii poate contrabalansa cu cea a salariilor. Astfel, intre 2000 si 2008 acest nivel a sporit cu 2,8% pe an la nivel continental, comparativ cu 1,5% in Statele Unite si cu 1% in Europa Occidentala. Gigantii afri­cani sunt mai rentabili, cu o marja ope­rationala medie de 20% comparativ cu 15% pentru S&P 500 si de 10% pentru Nikkei 225 sau DAX 30 (indicele german). Ipotetic vorbind, o investitie de 100 $ in noiembrie 2000 a valorat 900 $ in 2009, fata de 303 $ pentru o investitie similara in indicele MSCI al pietelor emergente si de 92 $ pentru o investitie in S&P 500.