Potrivit unui studiu al companiei Novel Research, contrabanda cu tigarete in Romania a ajuns, in primele doua luni ale acestui an, la 36% din totalul pietei, de la 22% in ultimul trimestru al anului 2009. "O cota de piata de peste 36% pentru tigarile de contrabanda inseamna ca una din trei tigarete fumate in Romania provine din comertul ilicit. Daca in 2009 contrabanda era lider in profit, acum e lider si in volum", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Adrian Popa, Corporate Affairs Manager la British American Tobacco.
 
Acesta anticipeaza, totodata, ca pierderile la bugetul de stat cauzate de contrabanda vor depasi in acest an un miliard de euro, in conditiile in care producatorii de tigari se asteapta ca acest fenomen sa ajunga pana la sfarsitul anului la o cota de 50%.
 
Cei trei mari producatori de profil de pe piata locala, respectiv Japan Tobacco International, Philip Morris Romania si British American Tobacco, au inregistrat scaderi ale vanzarilor in primele doua luni din 2010.

Sursa: Mediafax