Contrabanda cu tigarete s-a mentinut constanta in primele luni ale acestui an, atingand nivelul de 13% din piata in luna martie, dar a scazut cu 1,4 puncte procentuale fata de luna martie a anului trecut, se arata intr-un studiu al companiei de cercetare Novel Research.


"Nivelul contrabandei cu produse din tutun este relativ constant, atingand 13,4% din totalul consumului de pe piata romaneasca. In toate regiunile afectate puternic de acest fenomen, cifrele nu s-au schimbat: 31% in regiunea de vest, 22,2% in nord-est si 20,8% in nord-vestul tarii.

Ceea ce se poate constata este o crestere ingrijoratoare pentru Bucuresti, cu 5,8 puncte procentuale in martie 2012 fata de ianuarie, pana la cota de 13,5%. In schimb, in regiunea sud-vest contrabanda a scazut fata de ianuarie cu 5,1 puncte procentuale, pana la nivelul de 8%", a declarat intr-un comunicat Marian Marcu, directorul Novel Research.

src=http://content.ad20.net/Storage/0_0/blank.gif
/

In ceea ce priveste ponderea surselor de provenienta a tigaretelor de contrabanda, potrivit timbrelor fiscale aplicate pe pachete, aceasta plaseaza Ucraina pe primul loc, cu 27%, urmata de Moldova, cu 26,2%, Serbia cu 20,8% si reteaua duty-free, cu 18,7%.

"Contrabanda a scazut in doi ani de la peste 36% la circa 13%, diminuare care se datoreaza abordarii strategice a fenomenului, eforturilor concertate ale autoritatilor, imbunatatirii si simplificarii cadrului legislativ, precum si colaborarii stranse dintre institutiile statului si industria tutunului.

In martie se remarca faptul ca, pentru prima data din 2010 incoace, ponderea contrabandei cu tigarete cu timbru moldovenesc nu mai este pe locul intai, inregistrindu-se o diminuare semnificativa a traficului cu branduri moldovenesti locale", a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications al JTI Romania si Moldova.

Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs la BAT Romania spune ca in luna martie a acestui an contrabanda a scazut fata de luna similara a anului trecut, cand piata neagra se situa la 14,7%.