Dupa ce in urma cu doua saptamani producatorii autohtoni de tutun estimau o dimensiune a pierderilor inregistrate la Bu­getul de stat din contrabanda tigaretelor de peste un miliard de euro, Garda Financiara a prezentat ieri aceeasi cifra. Potrivit institutiei de control, principalele surse sunt reprezentate de traficul de frontiera cu Ucraina si Republica Moldova si van­zarile prin duty-free.

„La nivelul Garzii Financiare s-au stabilit noi indicatori de performanta pentru sectiile judetene, cum ar fi identificarea depozitelor clandestine de tigarete si chiar a micilor fabrici clandestine, desi o astfel de unitate nu a mai fost des­coperita din 2007”, sustine comisarul general al Garzii Finan­ciare, Ladányi Árpád Csaba. El a adaugat ca, „daca nu pu­tem sa oprim traficul de frontiera sau sa identificam depozitele, atunci vom merge permanent in control la vanzatorii am­bu­lanti si din piete si, in opinia noastra, s-a terminat traficul de ti­gari cu tirul, iar acum se aduc in masini mici, dar probabil mult mai des, pentru ca fenomenul este chiar extins”.

Estimarea ofi­cialului Garzii Financiare este similara cifrei inaintate de com­pania Novel Research, care a dat publicitatii un studiu potrivit caruia contrabanda cu tigarete in Romania a ajuns, in primele doua luni ale acestui an, la 36% din totalul pietei, de la 22% in ultimul trimestru al anului 2009. Aceasta ar putea determina in 2010 pierderi la buget de peste un miliard de euro.

De asemenea, ra­portul preciza ca cea mai mare parte a tigarilor de contrabanda provine din Republica Moldova (32%), din magazinele de tip duty-free (27,4%) si din tari precum Ucraina, Rusia sau Serbia. Pe piata romaneasca, pretul unui pachet de tigari comercializat legal este intre 8,3 lei si 10,9 lei, in timp ce un pachet de tigari de contrabanda costa de la 4,5 lei la 8 lei.