Contributia virata catre fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) va fi majorata de la 3% la 3,5% in luna martie si la 4% din 2013, din castigul brut lunar al participantilor.

Intr-un document al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) se arata ca aceasta contributie continua sa creasca in urma calendarului programat initial, dar in linie cu angajamentele Romaniei fata de Comisia Europeana si organismele financiare internationale de a sustine viabilitatea si dezvoltarea Pilonului II.

„Mai mult, de la 1 ianuarie 2012, costul bugetar ocazionat de implementarea Pilonului II in Romania nu mai este luat in calculul deficitului bugetar (nici al deficitului structural) si datoriei publice, potrivit prevederilor pachetului de guvernanta economica adoptat institutiile UE la finele anului 2011, mai precizeaza documentul citat.

Potrivit reprezentantilor APAPR, extinderea de la 1 ianuarie 2012 a deductibilitatii fiscale pentru Pilonul III va conduce la o crestere usoara a interesului angajatorilor pentru a include pensiile facultative in pachetele extra-salariale ale unor angajati.

In decursul acestui an, pe piata de profil si-ar mai putea face loc Legea privind plata pensiilor private si cea privind pensiile ocupationale, care ar putea fi adoptate in cursul acestui an, in functie de evolutiile din circuitul legislativ. In acest moment, proiectul legii de plata a pensiilor private este finalizat si asteapta adoptarea de catre Guvern, iar proiectul legii pensiilor ocupationale este in lucru la autoritatile competente.

Totodata, in 2012 vor fi integrati in fondurile de pensii private obligatorii si bugetarii din structurile militarizate, ca urmare a prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice (L263/2010) si a OUG98/2011. Astfel, aproximativ 150.000 de noi participanti ar putea adera la fondurile de pensii, legislatia secundara fiind deocamdata in lucru la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Casa Nationala de Pensii Publice si casele sectoriale de pensii.


Prognoze la finalul anului

Estimarile APAPR pentru Pilonul II indica o crestere de 45% a activelor, la 9,3 miliarde de lei si aderarea unui numar de circa 340.000 de nou-intrati in sistem, astfel ca numarul participantilor va ajunge la 5,85 milioane.

In cazul Pilonul III, fondurile de profil vor avea peste 300.000 de participanti la finele anului, de la 260.379 in decembrie 2011, iar activele nete vor creste cu 29%, la 560 milioane de lei.