Deschiderea unui cont bancar a devenit un element indispensabil pentru o persoana activa, asa cum esti tu. De indata ce incepi sa obtii un venit, viata ta de zi cu zi devine mai usoara daca iti administrezi banii prin intermediul unei banci. Ii poti transfera in alte conturi, poti constitui produse de economisire sau, prin intermediul cardului atasat contului curent, ii poti retrage de la ATM, poti face plati la comercianti ori la furnizorii de servicii.

Deschiderea unui cont bancar im­plica luarea unor decizii importante in privinta alegerii tipului de cont de care ai nevoie, pentru ca acesta trebuie men­tinut in perfecta ordine. Contul curent, contul de economii sau contul de depo­zit iti permit sa-ti tii banii in siguranta, dar si sa obtii un castig de pe urma lor de-a lungul timpului.  Evident, nimic nu este gratuit, dar multe banci nu percep comisioane pentru operatiuni generale facute din conturile bancare.

Contul curent, cel mai obisnuit cont


Contul curent este tipul cel mai uzu­al de cont bancar personal. El este destinat sa-ti satisfaca cerintele zilnice si, totodata, iti ofera o serie de servicii de baza: transferuri intrabancare si inter­bancare in Romania sau din strainatate, plati de facturi, constituire si lichidare de depozite, operatiuni de schimb valu­tar, depuneri si retragere de numerar. Pen­tru unele conturi curente poti primi si o dobanda, insa nu aceasta este trasa­tura lor principala.

Pentru deschiderea contului curent documentele solicitate in mod obisnuit sunt: cartea/buletinul de identitate sau un alt act de identitate valabil.

Prin intermediul extrasului de cont, administrarea contului curent devine extrem de simpla. Extrasul de cont re­prezinta inregistrarea tuturor tranzac­tiilor procesate de banca in cont in nu­me­le tau intr-un interval de timp. Iti arata exact ce s-a intamplat in contul tau si iti permite sa verifici daca banca ti-a inregistrat corect tranzactiile. Extra­sul de cont iti arata ce suma ai retras de la ATM si cand sau ce facturi ai platit. Totodata, acesta contine si incasarile din contul tau, cum ar fi salariul ori alte beneficii. Este important sa retii faptul ca extrasul de cont este un in­strument extrem de util si in progra­marea bugetului tau personal, prin faptul ca detii astfel o evidenta a platilor facute, fapt ce-ti usureaza programarea celor viitoare. 

Procedura pentru transmiterea auto­mata a extrasului este diferita de la o banca la alta, dar in general acesta este transmis lunar. Daca ai nevoie urgenta de un extras de cont poti solicita unul.

Este posibil insa sa ti se perceapa un mic comision pentru acest serviciu, pentru ca trebuie facut in mod special pentru tine, nu face parte din procedura obis­nuita.

Daca iti administrezi contul prin internet, este bine sa tiparesti extrasele primite sau macar sa verifici cat timp sunt valabile online si daca iti pot fi furnizate si extrase tiparite.

Unele banci ofera posibilitatea de ad­ministrare electronica a contului curent. Astfel ai acces la contul tau 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Iti poti verifica soldul contului si tranzactiile recente, poti plati facturi, poti transfera bani, etc. Toate aceste operatiuni se efectueaza in timp real.

O facilitate, cardul de debit atasat


Odata cu deschiderea unui cont cu­rent, mai poti beneficia si de alte facili­tati, cum ar fi cardul de debit atasat. Acesta iti permite sa achizitionezi bu­nuri sau servicii si sa le platesti din con­tul curent.

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii proprii din contul bancar. Contul de card nu este insa intotdeauna identic cu contul cu­rent. Tendinta pe piata romaneasca este ca bancile sa unifice aceste doua conturi, astfel incat cardul sa aiba acces direct la contul curent. Acest lucru permite un control mai bun al veniturilor, deoarece toti banii stau intr-un singur cont, iar accesul la ei se face atat la ghiseu, cat si prin intermediul cardului.

Pe langa retragerea de bani de la ban­comat, cea mai importanta functie a car­dului de debit este plata cumparaturilor la comerciantii acceptati.

Sistemul este foarte simplu si, daca il folosesti, nu trebuie sa mai mergeti intai la bancomat pentru a retrage numerar si apoi la cumparaturi.

In alegerea unui card de debit tre­buie sa acorzi o atentie deosebita comi­sioanelor care se platesc cel mai frecvent.

 Taxa anuala de administrare. Se plateste de regula la inceput de an, ban­ca retinand automat suma res­pec­tiva din soldul contului. In con­sec­inta, daca nu intentionezi sa mai folosesti un anumit card, este bine sa soliciti bancii emitente in­chi­derea contului. Altfel, vei fi bun de plata! De asemenea, este foarte im­por­tant sa intrebi la banca daca odata cu emiterea car­dului ti s-a des­chis si un cont curent. In acest caz, s-ar putea ca si pentru contul cu­rent sa ai de platit un comision de deschidere si unul de administrare.

 Taxa de emitere se plateste la emi­tere. Cum cardurile sunt valabile in general doi ani, este bine sa te interesezi cat costa si reinnoirea lor.
 Comisionul de retragere de nume­rar. In general, cele mai mici co­misioane se platesc pentru retragerile de la bancomatele bancii emitente, dar sunt si banci care nu percep un astfel de comision. In cazul in care se foloseste banco­matul altei banci, comisioanele sunt mai ridicate.

 Comisionul pentru tranzactiile la comercianti: in Romania nu se plateste comision pentru platile la comercianti, indiferent de banca emitenta (cea care a emis cardul) si de banca acceptatoare (cea care a instalat POS-ul la comerciant). Pentru tranzactiile efectuate in strai­natate unele banci aplica comi­sioane, dar exista si carduri cu care se pot face tranzactii fara comi­sion. Chiar si asa, pot aparea insa chel­tuieli legate de conversia valu­tara.

In plus fata de aceste costuri, este bine sa stii care sunt comisioanele practicate si pentru alte operatiuni, cum ar fi: interogarea soldului la bancomat, alimentarea contului curent la care este atasat cardul, schimba­rea sau regene­rarea codului PIN, blo­carea cardului.

Overdraftul nu este un drept


In unele cazuri poti obtine de la banca si facilitatea de descoperire de cont (overdraftul). Trebuie sa stii insa ca descoperitul de cont nu este un drept, ci un serviciu acordat de banca. Iti permite sa retragi bani din cont chiar si atunci cand nu mai ai suficienti. Overdraftul iti permite sa pastrezi fluxul de numerar atunci cand veniturile sunt mai mici decat cheltuielile pentru o perioada scurta de timp. Unele banci ofera aceasta „plasa de siguranta” fara a percepe co­mision pentru o perioada si o suma limitata. Daca ai serviciul de overdraft activat poti imprumuta pana la suma aprobata de banca oricand, dar nu ai un grafic de rambursare; descoperitul de cont este creat pentru a putea impru­mu­ta si ram­bursa sume de bani pentru a acoperi lipsa acestora pe perioade scurte de timp. Este o forma de credit foarte fle­xibila, dar nu este potrivita daca ai ne­voie sa imprumuti bani pentru o pe-­
rioada mai indelungata.

De obicei, decizia bancii se ia in func­tie de venitul pe care il ai, comparat cu cheltuielile. Pentru a stabili limita de overdraft se pot folosi si punctele de cre­dit. Este posibil sa ti se solicite detalii des­pre situatia financiara, serviciu, starea civila, copii sau alte persoane aflate in intretinere, deoarece toate acestea iti pot afecta capacitatea de a rambursa un overdraft. Banca poate percepe un co­mision pentru activarea unui overdraft. Acesta va acoperi costurile de analizare a situatiei tale pentru stabilirea sumei maxime care ti se poate acorda.

Depozite la termen si conturi de economii


Contul curent poate fi folosit si ca un cont principal, din care sa faci transfe­ruri catre un depozit la termen sau cont de economii.

Depozitul la termen reprezinta o suma de bani depusa la banca pe o perioada definita de timp numita maturitate a depozitului (1, 2, 3, 6, 9, 12, 24 de luni), pentru care banca plateste depunatorului o dobanda. Pentru a deschide un depozit la termen trebuie depusa o suma mi­nima de bani in contul de depozit, suma care in general difera de la o institutie bancara la alta. La deschiderea unui depozit unele banci solicita si deschi­derea unui cont curent.

La randul lor, conturile de economii sunt produse de economisire care ofera posibilitatea de a retrage sau de a depu­ne numerar in orice moment.

Contul de economii este constituit pe o perioadaa nedeteminata. Pentru aceste tipuri de conturi bancile ofera in general o doban­da mai avantajoasa decat cea de la contul curent, dar mai mica decat cea a unui depozit la termen.

Alegerea bancii


Pentru alegerea bancii la care sa des­chizi un cont curent este foarte impor­tant sa compari mai multe oferte prezente pe piata. Trebuie sa ai in vedere atat comisioanele practicate si alte cos­turi aferente conturilor curente, cat si serviciile suplimentare oferite impreuna cu contul curent.

Principalele criterii pentru alegere sunt legate de cat de cunoscute si extinse sunt bancile, atat din punctul de vedere al numarului de sucursale deschise si ATM-uri, cat si al amplasarii acestora, de oferta lor de produse si ser­vicii, dar si de serviciile inovatoare, pre­cum accesarea conturilor de la dis­tanta prin interme­diul calculatorului - internet banking - sau al telefonului - phone banking.

Daca esti aproape de absolvire, iar locul de munca va fi in alta parte decat orasul in care studiezi, retine acest aspect atunci cand alegi o banca. Deci, ia in considerare o institutie cu o buna localizare teritoriala, astfel incat atunci cand te muti sa nu trebuiasca sa-ti deschizi un cont bancar nou sau sa lasi in urma unul neinchis. Daca vrei sa calatoresti, asigura-te ca-ti vei deschide un cont din care vei putea retrage bani si din strainatate.

Este bine sa cauti si acele oferte speciale, care iti aduc reduceri si chiar gratuitati. Pachetele de cont curent sunt un bun exemplu, deoarece permit efectuarea unor operatiuni numeroase, in conditii de cost mai avantajoase  decat daca ai accesa componentele pachetului  in mod separat.

Pachetele destinate studentilor sunt de asemenea foarte atractive, pentru ca sunt gandite special pentru nevoile lor specifice, oferind costuri reduse si chiar gratuitati la operatiuni bancare, dar si numeroase reduceri, facilitati si discounturi la comerciantii parteneri ai bancii.

Sfaturi


  •  Vorbeste cu parintii, rudele sau prie­tenii si afla care este parerea lor despre conturile bancare si despre bancile la care si le-au deschis.
  •  Determina ce tip de cont ti se po­triveste. Un cont curent este des­tinat sa raspunda cerintelor tale zilnice: depuneri si retrageri de nu­merar, plati, sau trasferuri. Un cont de depozit sau de economii iti permite sa obtii si un castig de pe urma banilor aflati in cont.
  •  Determina ce criterii sunt mai importante pentru tine cand iti alegi banca la care vrei sa-ti des­chizi contul: reteaua de sucur­­sale si ATM-uri, apropierea de casa sau de facultate, nivelul comisioanelor, existenta servici­ilor bancare la distanta.


Administrare eficienta prin pachetul pentru cont curent Esential BCRPachetul ESENTIAL BCR este o combinatie de produse si servicii care iti permite sa-ti  administrezi usor si eficient resursele financiare, la un pret avantajos.

Produsele si serviciile disponibile in pachetul ESENIIAL BCR sunt: Cont curent in lei; Extras de cont curent trimis prin posta la adresa indicata de solicitant; Transferuri automate de sume exprimate in lei, din contul curent in contul de economii/ alt cont curent deschis in sistem BCR; Cutia de colectare a instructiunilor de plata pentru efectuarea platilor in lei prin utilizarea ordinului de plata; Card de debit in lei (inclusiv pentru utlizatori autorizati) atasat contului curent de tip BCR Maestro, BCR VISA Electron sau BCR VISA Clasic; Descoperit de cont (overdraft) acordat prin inter­mediul contului curent; Serviciul de efectuare operatiuni prin Canale Al­ter­native - Alo 24 Banking BCR (ope­ra­tiuni prin telefon) si Click 24 Banking BCR (operatiuni prin Internet); Com­ponente tranzactionale gratuite dis­po­nibile in pachet: Plati gratuite ale  fac­turilor la bancomatele BCR; Retra­geri de numerar la bancomatele BCR, utilizand cardul de debit BCR (1 tranzactie gratuita/luna); Interogare sold cont la bancomatele BCR, uti­lizand cardul de debit BCR (1 tranzactie gratuita/luna); Plati gratuite cu caracter regulat (Standing Order, Direct Debit).

Daca optezi pentru pachetul de produse si servicii ESENTIAL PLUS, beneficiezi si de un card de credit in lei (inclusiv pentru utilizatori autorizati) de tip BCR MasterCard sau carduri co-brand emise de BCR impreuna cu diversi parteneri si de 2 tranzactii gratuite/luna pentru retrageri de numerar de la bancomatele BCR, interogare sold cont la bancomatele BCR, utilizand cardul de debit BCR, plati efectuate prin Serviciul de operatiuni prin Canale Alternative (Alo 24 Banking BCR si Click 24 Banking BCR).


Pachetul STUDENT BCR iti permite sa-ti administrezi gratuit resursele financiareBanca Comerciala Romana a creat un pachet special gandit pentru tine, Pachetul STUDENT BCR. Avantajele pe care ti le ofera Pachetul
STUDENT BCR sunt de doua feluri: financiare si nonbancare. In primul rand, faci economie de bani datorita gra­tui­tatilor incluse in cadrul pachetului, precum si a reducerilor cuprinse intre 5%-15% la comerciantii parteneri. Toto­da­ta, castigi timp atat prin realizarea opera­tiunilor bancare prin telefon (Alo 24 Banking BCR) sau internet (Click 24 Ban­king BCR), cat si cu ajutorul serviciului gratuit de plata a facturilor la ATM-urile BCR catre furnizorii de utilitati din orice localitate, in orice zi si la orice ora. Achi­zitionarea acestui pachet iti ofera control si confort in cadrul tranzactiilor pe care le faci.

Astfel, banca iti expediaza un extras de cont trimestrial, prin posta, poti opta pentru includerea in pachet a unui cont curent in lei deschis anterior si ai posibilitatea realizarii de operatiuni bancare de la distanta, utilizand servi­ciul de efectuare a operatiunilor prin Canale Alternative BCR (Alo 24 Banking si Click 24 Banking) si poti vizua­liza/tipari istoricul tranzactiilor direct de pe calculatorul personal prin Click 24 Banking BCR.

Prin utilizarea serviciului Canale Alternative BCR poti obtine informatiile per­so­nalizate pentru conturile curente cu/ fara card de debit atasat, pentru creditele contractate, pentru depozitele la ter­men/Maxicont si pentru certifica­tele de depozit cu discount.

Totodata, cu ajutorul Alo 24 Banking BCR si Click 24 Banking BCR poti efec­tua urmatoarele tranzactii: transferuri intra/interbancare in lei si intrabancare in valuta pentru conturile curente cu/ fara card de debit atasat si din conturile de economii (pentru conturile de eco­nomii se pot efectua transferuri doar din/in conturile proprii).

Daca alegi Pachetul STUDENT BCR in perioada 19 mai-30 iunie 2010 si uti­lizezi pana pe 11 iulie 2010 cel putin o data una dintre componentele sale (car­dul de debit VISA Electron STUDENT BCR, Click 24 Banking BCR, Alo 24 Banking BCR), poti castiga prin tragere la sorti una dintre cele trei excursii city break la Viena, Paris sau Praga.

In plus, in perioada 1 iunie-31 iulie 2010 iti dublam punctele de loialitate pe care le primesti de obicei pentru platile cu VISA Electron STUDENT BCR la comerciantii acceptanti sau pe internet. Promotia este valabila numai pentru pachetele STUDENT BCR constituite in perioada 19 mai-30 iunie 2010.