Veniturile Comoste au crescut cu 9,4% în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 117,4 milioane euro, în timp ce profitul EBITDA a urcat cu 44,7%, la 26 milioane euro, susţinut mai ales de declinul cheltuielilor generale şi administrative, precum şi a celor de marketing.


În primele trei luni ale anului trecut, Cosmote România a avut venituri de 107,3 milioane de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de aproape 18 milioane de euro.

Numărul clienţilor pe telefonie fixă a scăzut cu 3,5% în primul trimestru, de la 6,64 milioane anul trecut la 6,4 milioane în acest an, se arată într-un comunicat al grupului elen OTE, care deţine al treilea operator de telefonie mobilă din România.

Din numărul total de clienţi, 23,4% reprezintă abonamente. Marja EBITDA a urcat cu 5,4 puncte procentuale, de la 16,7%, la 22,1%.

"Cu o creştere a veniturilor de 5,4% pe o piaţă în contracţie, Cosmote România a continuat să-şi întărească cota de piaţă în pofida concurenţei intense. A reuşit să facă acest lucru fără a afecta marjele, EBITDA fiind în creştere cu 44,7% faţă de primul trimestru al anului trecut, reflectând îmbunătăţiri operaţionale semnificative, mai ales reducerea cheltuielilor generale şi administrative, precum şi a celor de marketing", se arată în comunicatul OTE.

Pe lângă Cosmote, OTE controlează în România Romtelecom şi lanţul de magazine Germanos.

Cel mai mare acţionar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, cu o participaţie de 40% la OTE, urmat de statul elen cu 10%. Investitori instituţionali din Grecia deţin acţiuni totalizând 11%. Investitorii instituţionali străini controlează 29% din titlurile operatorului de telefonie, iar un pachet de aproape 10% este deţinut de alţi mici acţionari.