Comisia Europeana (CE) estimeaza ca, in lume, peste un milion de persoane sunt in fiecare zi victime ale criminalitatii informatice, iar costurile determinate de acest flagel ar putea atinge o valoare totala de 388 de miliarde de dolari la nivel mondial.

Potrivit Comisiei, criminalitatea informatica este in crestere, iar infractorii informatici au creat in jurul activitatilor lor ilegale o piata profitabila, in care detaliile unei carti de credit pot fi vandute in cadrul grupurilor de criminalitate organizata pentru suma modica de 1 euro pe carte de credit, o carte de credit contrafacuta pentru aproximativ 140 de euro, iar detaliile de identificare a contului bancar pentru numai 60 de euro.

Infractiunile informatice vizeaza, de asemenea, retelele sociale: pana la 600.000 de conturi Facebook sunt blocate in fiecare zi, in urma unor diverse tentative de piraterie informatica, iar in 2009 au fost detectate peste 6.700.000 de calculatoare infectate de botnet-uri.

In aceste conditii, Executivul de la Bruxelles a propus infiintarea unui centru european de combatere a criminalitatii informatice, care sa contribuie la protejarea cetatenilor si a intreprinderilor europene impotriva amenintarilor informatice tot mai frecvente.

Centrul va fi instituit in cadrul Oficiului European de Politie, Europol, la Haga (Olanda). Potrivit CE, activitatea centrului ar putea incepe anul viitor, in luna ianuarie. Pentru ca centrul sa poata fi creat, propunerea Comisiei trebuie acum adoptata de autoritatea bugetara a Europol.

Centrul va fi punctul focal european in combaterea criminalitatii informatice si va viza activitatile ilegale online desfasurate de grupuri organizate de infractori, in special pe cele care genereaza venituri ilegale importante, cum ar fi frauda online in care sunt implicate carti de credit si detaliile de identificare a contului bancar.

Expertii Uniunii Europene vor desfasura, de asemenea, activitati menite sa impiedice criminalitatea informatica ce afecteaza operatiunile bancare pe internet si sistemele de rezervare online, sporind astfel nivelul de incredere al consumatorilor online.

Unul dintre obiectivele centrului european de combatere a criminalitatii informatice va fi protejarea profilurilor de pe retelele de socializare impotriva infiltrarilor de catre infractorii online, sprijinind astfel lupta impotriva furtului online de identitate. Centrul va viza, de asemenea, infractiunile informatice care cauzeaza prejudicii grave victimelor, cum ar fi exploatarea sexuala online a copiilor si atacurile informatice care afecteaza infrastructura si sistemele de informatii critice din Uniune.