Spania a încheiat cu succes, marţi, o emisiune de obligaţiuni de 3 miliarde euro, însă costurile de finanţare au crescut de aproape trei ori după ce Moody's a anunţat retrogradarea ratingurilor a 28 de bănci din ţară, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Trezoreria de la Madrid a plasat titluri de stat cu maturitatea la trei luni cu o dobândă medie de 2,362%, faţă de 0,846% pe 22 mai, când a avut loc ultima licitaţie cu scadenţa similară.

Randamentul titlurilor de stat cu maturitatea la şase luni a urcat totodată la 3,237%, faţă de 1,737% în luna mai.

Oferta de titluri pe trei luni a fost suprasubscrisă de 2,6 ori, faţă de 3,9 ori în mai. Pentru titlurile pe şase luni, cererea a fost de 2,8 ori mai mare decât oferta, faţă de 4,3 ori cu o lună în urmă.

Dobânda obligaţiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a crescut marţi, după licitaţia de titluri de stat, cu 4 puncte de bază, la 6,678%.

Moody's a retrogradat 28 de bănci spaniole, dintre care 12 au intrat în categoria "junk" a activelor nerecomandate pentru investiţii pe termen lung. Cu două săptămâni în urmă, tot Moody's a coborât ratingul Spaniei cu trei trepte, la "Baa3", cel mai slab nivel din categoria "investment grade".

Spania a transmis luni solicitarea oficială de ajutor financiar extern pentru recapitalizarea sistemului bancar, grav afectat de prăbuşirea pieţei imobiliare, de recesiune şi de criza de încredere de pe pieţele europene.

Primele concluzii ale negocierilor privind detaliile şi aspectele tehnice ale acordului cu Spania ar putea fi dezvăluite la următoarea şedinţă a miniştrilor Finanţelor din zona euro, programată pentru data de 9 iulie.

Diferenţa de dobândă dintre obligaţiunile Spaniei cu maturitatea la 10 ani şi titlurile similare ale Germaniei este de 5,18 puncte procentuale, faţă de un record de 5,89 puncte procentuale înregistrat la începutul săptămânii trecute.