Rezultatul operational obtinut de BCR in primul trimestru s-a plasat la 763 de milioane de lei, in crestere cu aproape 14% fata de perioada similara din 2009. Cu toate acestea,  profitul net s-a ridicat la 243 de milioane de lei, in scadere cu aproxi­mativ 26,4% fata de T1 2009, in principal din cauza costurilor mult mai mari cu pro­vizioanele. Totusi, Dominique Bruynseels (foto), presedintele executiv al BCR, a aratat ca formarea creditelor neper­for­mante a incetinit in T1, odata cu reve­nirea pietei retail, insa ea a continuat sa creasca pe segmentele IMM si microin­tre­prinderi. „Neperformanta in sectorul IMM ramane in continuare ingrijora­toare, determinata de faptul ca cererea din partea populatiei nu-si revine“, a aratat seful celei mai mari banci din Romania.

Presedintele executiv al BCR a aratat ca banca si-a majorat la 44% cota de piata in domeniul cofinantarii proiectelor be­ne­ficiare de fonduri europene.

Totusi ace­sta considera ca absorbtia poate fi imbunatatita, in acest sens prezentand guvernului 14 recomandari. Dominique Bruynseels a mai aratat  ca  in Romania exista programe de investitii interesante, cum ar fi „Prima casa“, unde finantarile pe trimestrul I au totalizat 136 de mili­oane de euro, si proiectele de investitii in infrastructura.

Acesta a explicat ca, in urma acor­dului de la Viena, actionarul majoritar, Erste Bank, nu numai ca si-a mentinut expunerea, ci a si majorat-o cu aproxi­mativ 500 de milioane de euro, pana la 7,5 miliarde de euro. Totodata, prese­din­tele BCR a aratat ca discutiile cu delegatia FMI, care au fost purtate individual de cele noua banci semnatare ale documentului „Vienna Initiative“, au fost concentrate pe estimarea impactului asupra aface­ri­lor lor ale diferitelor variante de reducere a deficitului bugetar. 

Pentru 2010, BCR nu ia in calcul noi majorari de capital, iar profitul la finalul anului se va plasa la un nivel similar cu cel din 2009. Anul trecut, castigul a fost de 871 de milioane de lei.