Dupa ce intre 20 octombrie si 4 noiembrie se incadrase intr-o miscare descendenta, in ultima saptamana indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA) a cunoscut o tendinta de apreciere - depasind atat pragul psihologic de 10.000 de puncte, cat si vechiul maxim conturat in jurul valorii de 10.100 de puncte - si a atins noi maxime pentru anul curent chiar dea­su­pra nivelului de 10.300.

Cresterea inre­gis­trata a venit in conditiile in care cifrele publicate in data de 6 noiembrie confirma faptul ca una dintre problemele economiei americane va fi somajul: in octombrie, in piata muncii din SUA s-au pierdut 190.000 de locuri de munca, iar rata somajului a ajuns la 10,2%, peste estimarile initiale ale analistilor de numai 9,9%.

In articolele anterioare am vorbit despre po­si­bilitatea scenariului in care indicele Bursei americane ar fi continuat trendul crescator ince­put in primavara si am mentionat nivelul de 10.400 puncte ca fiind un reper important pentru evolutiile viitoare. La acest palier de pret se afla Retragerea Fibonacci de 50%, ceea ce in­seamna ca, prin atingerea acestui nivel, indi­ce­le american a recuperat jumatate din sca­de­rea inregistrata din maximele anului 2007 pana la minimele atinse in primele luni ale anului curent.

Cum anume va evolua in continuare piata americana? Aceasta intrebare este pe buzele tuturor investitorilor. Exista, evident, doua sce­narii simple: scenariul in care cumparatorii vor continua sa faca presiune si vor impinge indicele american peste acest prag de 10.400 si sce­na­riul in care trendul crescator va lua o pauza, cel putin temporar. In eventualitatea validarii pri­mu­lui scenariu, urmatorul nivel care trebuie avut in vedere se gaseste la 11.000 de puncte. In cazul celui de-al doilea scenariu, posibile suporturi se gasesc la 10.000 si 9.800 de puncte.

Totul se rezuma la probabilitati: care dintre cele doua variante are sanse de reusita mai mare? Perceptia generala la acest moment pare sa fie ca, cel putin pe termen scurt, mai probabil vom vedea o scadere sau o consolidare decat o continuare a cresterii. Ramane de vazut. In ulti­mele saptamani, o evolutie interesan­ta pe pie­te­le financiare a avut-o aurul, a carui cotatie a spart pragul de 1.000 dolari/uncie si s-a i­n­drep­tat apoi abrupt spre valori de peste 1.100 de dolari.

Cresterile au fost mai accen­tuate in ulti­m­ele doua saptamani, ca urmare a decla­ra­tiilor reprezentantilor Bancii Centrale Americane (Fed), care au aratat ca vor tine ratele de doban­da la niveluri scazute pentru a in­curaja revenirea economiei. O rata scazuta de dobanda la dolar a pus presiunea pe depre­cie­rea dolarului. De ase­menea, banii ieftini si su­mele imense chel­tui­te la nivel global de guverne, in incercarea de a combate recesiunea eco­no­mica, creeaza pre­mi­sele pentru inflatie in viitor. Este astfel posibil ca anumiti investitori sa fi luat pozitii de cum­pa­rare pe aur, din dorinta de a se proteja de aceste riscuri. Pe de alta parte, vola­ti­litatea crescuta a atras in piata si speculatorii care au luat pozitii in directia trendului, amplificand ­cresterile.

Este greu de spus cat timp si pana unde va mai creste cotatia aurului. Printre factorii de natura fundamentala care ar putea stopa ten­dinta actuala putem enumera intarirea dolarului sau poate o crestere mai puternica a opti­mis­mului investitorilor vizavi de evolutiile eco­no­miilor. Nu trebuie exclusa varianta marcarii de pro­fituri ca urmare a cresterilor din ultima perioa­da, care ar putea stopa, cel putin tempo­rar, trendul actual. In momentul de fata, pru­den­ta trebuie sa fie cuvantul dupa care sa se ghideze investitorii, fie ca vorbim despre indicele bursier DJIA, fie ca vorbim de aur.

Andrei Puscaragiu este Sales Expert Deltastock