Dupa ce intre 20 octombrie si 4 noiembrie se incadrase intr-o miscare descendenta, in ultima saptamana indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA) a cunoscut o tendinta de apreciere - depasind atat pragul psihologic de 10.000 de puncte, cat si vechiul maxim conturat in jurul valorii de 10.100 de puncte - si a atins noi maxime pentru anul curent chiar deasupra nivelului de 10.300.
Cresterea inregistrata a venit in conditiile in care cifrele publicate in data de 6 noiembrie confirma faptul ca una dintre problemele economiei americane va fi somajul: in octombrie, in piata muncii din SUA s-au pierdut 190.000 de locuri de munca, iar rata somajului a ajuns la 10,2%, peste estimarile initiale ale analistilor de numai 9,9%.
In articolele anterioare am vorbit despre posibilitatea scenariului in care indicele Bursei americane ar fi continuat trendul crescator inceput in primavara si am mentionat nivelul de 10.400 puncte ca fiind un reper important pentru evolutiile viitoare. La acest palier de pret se afla Retragerea Fibonacci de 50%, ceea ce inseamna ca, prin atingerea acestui nivel, indicele american a recuperat jumatate din scaderea inregistrata din maximele anului 2007 pana la minimele atinse in primele luni ale anului curent.
Cum anume va evolua in continuare piata americana? Aceasta intrebare este pe buzele tuturor investitorilor. Exista, evident, doua scenarii simple: scenariul in care cumparatorii vor continua sa faca presiune si vor impinge indicele american peste acest prag de 10.400 si scenariul in care trendul crescator va lua o pauza, cel putin temporar. In eventualitatea validarii primului scenariu, urmatorul nivel care trebuie avut in vedere se gaseste la 11.000 de puncte. In cazul celui de-al doilea scenariu, posibile suporturi se gasesc la 10.000 si 9.800 de puncte.
Totul se rezuma la probabilitati: care dintre cele doua variante are sanse de reusita mai mare? Perceptia generala la acest moment pare sa fie ca, cel putin pe termen scurt, mai probabil vom vedea o scadere sau o consolidare decat o continuare a cresterii. Ramane de vazut. In ultimele saptamani, o evolutie interesanta pe pietele financiare a avut-o aurul, a carui cotatie a spart pragul de 1.000 dolari/uncie si s-a indreptat apoi abrupt spre valori de peste 1.100 de dolari.
Cresterile au fost mai accentuate in ultimele doua saptamani, ca urmare a declaratiilor reprezentantilor Bancii Centrale Americane (Fed), care au aratat ca vor tine ratele de dobanda la niveluri scazute pentru a incuraja revenirea economiei. O rata scazuta de dobanda la dolar a pus presiunea pe deprecierea dolarului. De asemenea, banii ieftini si sumele imense cheltuite la nivel global de guverne, in incercarea de a combate recesiunea economica, creeaza premisele pentru inflatie in viitor. Este astfel posibil ca anumiti investitori sa fi luat pozitii de cumparare pe aur, din dorinta de a se proteja de aceste riscuri. Pe de alta parte, volatilitatea crescuta a atras in piata si speculatorii care au luat pozitii in directia trendului, amplificand cresterile.
Este greu de spus cat timp si pana unde va mai creste cotatia aurului. Printre factorii de natura fundamentala care ar putea stopa tendinta actuala putem enumera intarirea dolarului sau poate o crestere mai puternica a optimismului investitorilor vizavi de evolutiile economiilor. Nu trebuie exclusa varianta marcarii de profituri ca urmare a cresterilor din ultima perioada, care ar putea stopa, cel putin temporar, trendul actual. In momentul de fata, prudenta trebuie sa fie cuvantul dupa care sa se ghideze investitorii, fie ca vorbim despre indicele bursier DJIA, fie ca vorbim de aur.
Andrei Puscaragiu este Sales Expert Deltastock