Din aceste imprumuturi, 1.900 au fost destinate agriculturii, unul dintre cele mai solicitate produse fiind „creditul punte”.

Fara discutie, motoarele unei economii, si mai ales ale uneia nevoite sa iasa din criza, ar trebui sa fie sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, agricultura si investitiile in infrastructura de baza, un rol important in acest ultim domeniu revenindu-le administratiilor publi­ce locale.

Oportunitatea pentru Romania, spre deosebire de alte tari emergente lovite de turbulentele financiare, sunt fondurile europene. Astfel, in perioada 2007-2013, pentru tara noastra sunt repartizate de la Uniunea Europeana fonduri distri­buite in patru mari instrumente:
  • Fonduri Structurale si de Coe­ziune (componenta publica - 11,64 miliarde de euro, compo­nenta privata - 7,57 miliarde de euro);
  • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (pu­blica - 3,2 miliarde de euro, pri­vata - 4,8 miliarde de euro);
  • Fondul European pentru Pes­cu­it (publica - 92,3 milioane de euro, privata - 138,45 milioane euro);
  • Fondul European de Garantare Agricola (componenta privata - 6,88 miliarde de euro).

1.900 de credite numai pentru agricultura


Coincidenta sau nu, inca de la inceputul acestui an, presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, considera ca motoarele dezvoltarii institutiei pe care o conduce sunt, cel putin in acest an, tocmai finantarea secto­rului intreprinderilor mici si mijlo­cii, a agriculturii si a administratiilor publice locale. „Cred ca aceste trei domenii creeaza acea forta necesara pentru a inregistra in continuare crestere economica si a iesi din aceasta perioada mai putin fasta prin care trece intreaga economie mondiala, dar si Romania. Noi ne canalizam intreaga energie catre aceste domenii, iar in primele patru luni din 2009 acestea au primit de la noi credite in valoare de 600 de milioane de lei. Mai mult, in aceeasi perioada, inclusiv din impru­mutu­rile contractate anterior, clientii nostri din aceste sectoare «au tras» nu mai putin de 2,3 miliarde de lei.” In aceasta finantare, creditele acordate de CEC Bank pentru acce­sarea fondurilor europene au o pondere covarsitoare. De altfel, de cateva luni, astfel de finantari au devenit prioritare in activitatea celei mai vechi institutii de credit din Romania. „In data de 15 mai, aveam in derulare un numar de 2.071 de credite pentru accesarea fondurilor europene”, arata presedintele CEC Bank, Radu Ghetea. „Ceea ce este important nu este valoarea credi­tului acordat de noi, pentru ca, in multe cazuri, creditul acordat de noi, de exemplu daca vorbim de agricultura, se ramburseaza destul de repede, si soldul nu spune nimic. Ceea ce spune foarte mult insa este faptul ca prin aceste 2.071 de credite au fost atrase in tara fonduri in valoare de 556 de milioane de lei. Aceasta suma, aproximativ 125 milioane de euro, nu este o suma de aruncat. Este o suma importanta, mai ales ca ne aflam in perioada de inceput in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene”, adauga Radu Ghetea. Din cele 2.071 de impru­muturi, 1.800-1.900 au fost destinate agriculturii, unul dintre cele mai solicitate produse de acest gen fiind „creditul punte”, pe care banca il acorda acelor operatori agricoli care au dreptul sa primeasca subventii la hectar.

Costuri si domenii pentru finantare


In ceea ce priveste costul produselor pentru accesarea fondu­rilor europene, CEC Bank cere o dobanda de 14%-15% pentru creditele destinate agriculturii si de 13%-15% pentru cele orientate catre alte activitati. „De fapt, dobanda noastra de baza este de 12,5%, la care se adauga o marja de risc pe care banca o masoara in functie de riscul pe care si-l asuma pentru clientul respectiv”, arata Radu Ghetea.

In acest moment, CEC Bank a pornit cu prioritate finantarea pro­iec­telor pentru agricultura si cele adre­sate IMM-urilor, fiind deja pregatita sa acorde credite si celor pentru mediu. „Avem deja si expertiza si experienta necesare. Asteptam sa putem coopera si pe alte domenii decat pe cele men­tio­nate. De exemplu, turismul si pes­cui­tul au potential si exista si fonduri alocate de la UE”, le trans­mite Radu Ghetea un mesaj celor care vor sa investeasca in aceste sectoare.

Pe langa activitatea de creditare propriu-zisa, CEC Bank ofera clien­tilor si consiliere in astfel de afaceri. „O prima preocupare a noastra a fost sa instruim cat mai multi dintre cei 400-500 de salariati ai nostri care vand produse pentru accesarea fondurilor europene. Am facut investitii atat de bani, cat si de timp, pentru a-i face pe oamenii nostri sa fie cat mai aproape  de clienti, sa stie cat mai multe des­pre produse si servicii, ca sa le ofere consilierea necesara. Si va asi­gur ca marea lor majoritate isi cu­nosc sarcinile si obiectivele ime­­dia­te”, conchide presedintele CEC.