Numai 39,9% dintre creditorii privati ai Greciei, ceea ce reprezinta 81 miliarde de euro, au fost de acord sa adere la programul de preschimbare a obligatiunilor elene, menit sa reduca datoria Atenei cu 107 miliarde de euro.


Nu, inca nu e o situatie disperata. Nu e nevoie de panica: mai este timp pana joi la miezul noptii. Este data limita pana cand creditorii privati trebuie sa raspunda „DA” sau „NU” la intreabarea privind implicarea lor in aceste eforturi de salvare, pe de o parte, a Greciei de la faliment, si, pe de alta parte, a Uniunii Europene de la un scenariu catastrofal.

Grecia a precizat ca nu va proceda la preconizatul schimb de obligatiuni, daca nivelul de participare nu va atinge 75% din datoria elena detinuta de creditorii privati, adica 206 miliarde de euro dintr-un total de 360 miliarde.

Potrivit Institutului pentru finante internationale (IIF), care reprezinta principalele organizatii de resort din lume, a precizat intr-un document ca, deocamdata, 30 de banci, asiguratori si fonduri de investitii au acceptat sa sustina acest plan, convenit de Atena cu UE, FMI si BCE, in calitatea lor de contributori la programul de ajutor destinat Greciei. 

Este vorba in special despre structuri europene, la care se adauga societatea americana Gerylock Capital Management si asiguratorul american Metlife.

In cazul in care planul esueaza, UE, FMI si BCE nu vor debloca urmatorul credit pentru Atena, care nu va fi capabila sa achite, la 10 martie, o datorie de 14,4 miliarde de euro.