Recesiunea economica aduce noi sanse de dezvoltare pentru companiile private de securitate. Clientii vor cauta sa faca fata tentativelor tot mai dese de furt prin angajarea firmelor de paza si prin investitii in sisteme tehnice, care vor reduce costurile cu forta de munca.

Inmultirea actelor de furt si de violenta, pe fondul recesiunii economice, a adus in prim-plan societatile private de securitate, care au sansa de a-si dezvolta afacerile peste ritmul obisnuit. In cazul talhariei de la Brasov, in care au fost doua victime, s-a vorbit despre neglijenta patronului casei de schimb, care nu a contractat servicii profesionale de protectie. In cazul jafului de la o banca din Cluj, s-a pus problema pasivitatii agentului de paza, probabil un batranel plictisit, ca in mai toate agentiile bancare. Pe de alta parte, scandalul din mallul din vestul Capitalei a adus in discutie excesul de violenta folosit de companiile private de securitate.   

Alin Ionescu, directorul general al Shelter Security, spune ca 2009 va fi un an foarte bun pentru firmele de paza, aducand ca argument incidenta crescuta a furturilor, in special a celor la nivel mic - spargerile magazinelor de cartier si ale apartamentelor. Criza financiara poate aduce insa surprize pentru aceasta industrie. Firmele de paza pot beneficia de tentativa companiilor de a-si reduce costurile prin renuntarea la o parte dintre angajatii care asigura paza si trecerea la sisteme electronice. Vestea proasta ar putea aparea in cazul accentuarii blocajului financiar.

„Bugetele (companiilor - n.r.) vor scadea probabil in urmatoarele cateva luni, dar nevoia de securitate va ramane aceeasi. Toata lumea se gandeste sa plateasca mai putin si sa gaseasca modalitati moderne - montarea de sisteme tehnice care sa inlocuiasca paza umana.

Dintr-un obiectiv cu 10 posturi permanente de agenti, eu gasesc modalitatea de a folosi niste sisteme tehnice si scot cinci-sase posturi. Pe fond de criza, vor sa reduca plata lunara pentru paza”, spune Alin Ionescu.

Shelter Security a avut o cifra de afaceri in 2008 de peste patru milioane de euro, in crestere cu 30% fata de 2007, si o marja de profit de 10%.

In primele doua luni ale acestui an, compania a adus aproximativ 150 de clienti noi, insa restantele la plata din partea clientilor vechi s-au acumulat pana la valoarea de 300.000 de euro. „Daca vechii clienti nu vor fi in imposibilitatea de plata, astfel incat sa fim noi nevoiti sa renuntam la ei, eu vad 2009 ca un an foarte bun pentru firmele de paza”, a declarat Ionescu, evitand sa faca o prognoza precisa.

„Oamenii ieftini”, dati la o parte


Bogdan Oprea, presedintele BGS, se asteapta la cresterea cifrei de afaceri cu 40%-50% in acest an, in contextul semnalelor inregistrate in primele doua luni. Tendinta se bazeaza in mod direct pe cresterea infractionalitatii, dar si indirect, prin relatarile presei. „Mediatizarea are un efect benefic, pentru ca lumea trebuie sa stie ce se intampla si sa isi ia masuri”, a declarat Oprea.

Acesta crede ca nu toate firmele vor avea cresteri, ci doar cele care ofera servicii de securitate „reale”. De la finalul anului trecut, s-a observat tendinta clientilor de a renunta la firmele mici, care angajeaza „oameni ieftini, la gramada”, eventual pensionari sau persoane cu cazier.

Din punctul de vedere al resurselor umane, Oprea spune ca lucrurile au inceput sa mearga mai bine. Oamenii buni au inceput sa vina in sistem pentru ca realizeaza ca este vorba de un domeniu care asigura venituri pe termen lung. In luna februarie, BGS a angajat 300 de oameni, selectati din peste 1.000 de candidati. Oprea spune ca intrarea in sistem a 300 de oameni dintr-o data nu presupune acelasi nivel de riscuri ca si intrarea a doi oameni. Noii angajati sunt scolarizati, iar apoi sunt trimisi, cate unul, in echipe cu alti doi-trei agenti mai vechi, pentru a evita riscul unui comportament abuziv sau chiar penal.

BGS a raportat o cifra de afaceri de 22 de milioane de euro in 2008 si prognozeaza o crestere de pana la 30 de milioane in acest an.

Adrian Sandu, directorul de vanzari al companiei de paza si protectie Revolt, spune ca, la acest inceput de an, s-au inregistrat cresteri mici ale afacerilor, fata de perioada similara a anului trecut. Ceea ce s-a schimbat radical a fost insa motivatia clientilor. Astfel, anul trecut majoritatea clientilor optau pentru un contract cu o firma de paza, pentru a-si afisa puterea economica si pentru a-si consolida imaginea, in conditiile in care aveau bani disponibili. In acest an, clientii fac parte din categoria celor „speriati” de mediatizarea excesiva a cazurilor de infractionalitate sau de propria experienta negativa. Sandu crede ca o crestere semnificativa pe acest segment va mai intarzia, pentru ca prima tentatie a celor speriati este sa gaseasca solutii de securizare pe cont propriu. Pentru a face economii, acest tip de clientela se indreapta mai intai spre montarea de camere si de alarme neprofesionale.   

O piata nematurizata


Piata serviciilor de securitate din Romania este foarte fragmentata, din mai multe puncte de vedere: al ofertei, al investitiilor in echipamente sau geografic. Se estimeaza ca in Romania sunt peste 1.000 de firme de paza, dintre care maximum 40 isi desfasoara activitatea in conformitate cu Legea 333/2003, care reglementeaza paza obiectivelor, a bunurilor, a valorilor si protectia persoanelor. Din acest punct de vedere, cererea de pe piata depaseste cu mult oferta. Principalii concurenti de pe piata sunt BGS, Shelter Security, G4S, Cobra Security, Nei Guard, Bronic si Bidepa. Exista mai multe asociatii patronale - Patronatul Serviciilor de Securitate, Patronatul Societatilor de Securitate sau Asociatia Romana a Industriei de Securitate, insa niciuna nu pune la dispozitie date complete si actualizate despre piata. Pe site-ul Patronatului Serviciilor de Securitate apar date din 2008 prezentate de Ion Popescu, presedintele acestei organizatii. Acesta afirma ca numarul angajatilor din aceasta industrie se ridica, in 2007, la 118.000, pe o piata in continua dezvoltare. Potrivit estimarilor organizatiei, 75% din firmele private de paza aveau, anul trecut, intre 2 si 49 de salariati, iar restul de 25% - peste 50 de salariati. Bogdan Oprea se asteapta la o concentrare a pietei in 2009, pe fondul disparitiei multor firme care nu asigura servicii la standarde inalte.

Din punctul de vedere al clientilor, apar doua probleme principale: neincrederea in servicii si in ofertele financiare ale firmelor de paza. La capitolul incredere, marile firme de paza se plang de faptul ca firmele mici strica reputatia acestei industrii, prin faptul ca practica preturi de dumping, castiga licitatiile, iar apoi nu au cum sa respecte contractele, pentru ca nu au resurse. De asemenea, unele firme s-au dovedit ineficiente in asigurarea obiectivelor, iar altele fac exces de violenta, ceea ce afecteaza imaginea clientului. Una dintre solutiile gasite de companiile de securitate este cooperarea cu Politia, inclusiv prin patrule mixte, fapt care mareste increderea in randul clientilor. La capitolul financiar, pe piata se constata practici abuzive, cum ar fi facturarea de catre unele firme a unor interventii fictive. Aceste elemente au dus la un anumit tip al clientului in Romania: majoritatea celor care apeleaza la firmele de paza sunt cei care au avut deja probleme - bresa de securitate in institutie sau spargerea locuintei, in cazul persoanelor fizice.