„Saptamana Financiara“ va ofera din 30 noiembrie volumul „McMafia - Crime fara frontiere“, o carte extraordinara despre structura si diversele moduri de operare ale organizatiilor mafiote care impanzesc planeta. Autorul sau, Misha Glenny, este un jurnalist britanic renumit, corespondent al BBC pentru Europa Centrala si de Vest, care a consiliat mai multe guverne europene si pe cel american in chestiuni legate de Europa de Est.

Lansarea versiunii in limba romana a volumului „Mc Mafia - Crime fara frontiere“ a avut loc vineri, 27 noiembrie, chiar in prezenta autorului, Misha Glenny, sosit la Bucuresti la invitatia „Saptamanii Financiare“ si a editurii Curtea Veche Publishing. Invitatii speciali ai acestui eveniment au fost Grigore Arsene (directorul general al Curtea Veche Publishing) si Ciprian Chir­vasiu (redactor-sef adjunct la „Saptamana Financiara“).

Fiecare dintre capitolele cartii poate constitui scenariul pentru un film turnat la Hollywood, a afirmat redactorul-sef adjunct al „SFin“, Ciprian Chirvasiu. „Misha Glenny reuseste mai mult: sa transforme ancheta jurnalistica in literatura si sa o imbine cu repor­tajul in care el insusi devine personaj. Rezulta un text cu o incarcatura documentata si dramatica atat de densa incat pot spune, dupa un sfert de veac de cand fac gazetarie, ca nu am citit niciodata“, a afirmat Chirvasiu.


„Activitatile criminale, mai aproape de noi decat credem“


In ultimele doua decenii, crima organizata s-a dovedit infinit mai daunatoare decat terorismul, care, „vazut prin prisma deceselor si a suferintei cauzate, este o specie relativ neimportanta si primitiva“, sustine Misha Glenny. El considera ca activitatile criminale nu sunt cele despre care afli de la televizor sau din ziare, ci se intampla in lumea reala. „Atat in lumea bancara, cat si in comertul cu bunuri, activitatile criminale sunt mai aproape de noi decat credem“.

Modalitatile de manifestare ale criminalitatii organizate sunt diferite de la tara la tara. In Romania, manifestarile de acest tip nu sunt atat de violente, spre deosebire de Bulgaria, unde in ultimii ani au avut loc peste 100 de executii in stil mafiot. Autorul le-a marturisit participantilor la lansare ca in procesul de documentare si scriere a cartii s-a aflat el insusi in nenumarate situatii periculoase. Pentru documentarea despre Columbia protectia i-a fost asigurata chiar de membri ai gherilelor FARC, specializati de altfel in rapirea de jurnalisti.

Necesitatea existentei unor organisme de impunere a legii puternice si bine echipate pentru a putea combate crima organizata este evidenta, sustine Glenny. Dar solutiile bazate doar pe o implicare mai mare a politiei sau structurilor militare nu sunt cele potrivite.

„Mc Mafia - Crime fara frontiere“ isi propune sa ofere posibile raspunsuri pentru cei responsabili de combaterea crimei organizate. „In calatoriile mele am intalnit oameni de mare inteligenta, vitalitate, curaj, intelepciune si spirit. Multi dintre ei erau raufacatori, altii erau victime, politisti sau avocati. Aproape toti erau fericiti sa-si spuna povestile lor ciudate, inspai­man­tatoare si uneori chiar amuzante. Sper ca relatarile lor sa contribuie la dezlegarea misterului si la delimitarea rolului pe care crima organizata il are pe o planeta globalizata. Sper, de asemenea, ca marturiile lor sa ofere indicii asupra felului in care politicienii si politistii ar putea gestiona aceste probleme, astfel incat oameni nevinovati sa nu mai cada victime acestei lumi tenebroase“, afirma Misha Glenny.