Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat luni seară, la Realitatea tv, că i s-ar părea "inacceptabilă" o eventuală negociere privind o rocadă de funcţii între procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar, şeful DNA, potrivit Agerpres.

"Acum, din punctul meu de vedere, este inacceptabilă rocada Morar-Kovesi, pentru că noi am spus public de atâtea ori nişte lucruri despre aceşti oameni şi despre prestaţia lor în fruntea acestor instituţii şi mi s-ar părea inacceptabil ca cineva să facă o negociere cu domnul Traian Băsescu pe acest subiect. (...) Aş considera scandaloasă din partea acestui Guvern, din partea acestui ministru o asemenea propunere. Nici măcar în urma unei negocieri cu Traian Băsescu, pentru că nu e loc de negociere într-un asemenea subiect. Cred că în ţara asta există magistraţi care să nu fie legaţi de partide politice, magistraţi capabili", a spus liderul PNL.

În opinia lui Crin Antonescu, o astfel de rocadă pe funcţii ar fi o "dorinţă" a preşedintelui Traian Băsescu. "Nu e niciun secret pentru nimeni că există această dorinţă începând cu Traian Băsescu şi cu toţi asociaţii ca între aceste două miraculoase, între ghilimele, persoane ale Justiţiei să facem o rocadă, dat fiind faptul că legea nu ne mai permite o continuare a mandatului lui Daniel Morar la DNA. Este cert că Traian Băsescu aşa doreşte lucrurile", a spus Antonescu.

Întrebat dacă premierului Victor Ponta i s-a solicitat de către instituţiile europene să accepte o astfel de posibilitate, Crin Antonescu a afirmat că dacă aceasta ar fi fost situaţia ar fi fost informat de primul-ministru.

Antonescu a precizat totodată că decizia cu privire la conducerea celor două instituţii aparţine ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, iar deciziile acesteia nu vor fi influenţate cu nimic de USL. "Nu am idee, nu pot să ştiu dacă s-a întâmplat sau nu asta şi cred că domnul Ponta mi-ar fi spus, dacă i s-a sugerat aşa ceva. Decizia este exclusiv a ministrului Justiţiei. Înţelegerea a fost foarte clară şi angajamentul nostru faţă de Mona Pivniceru a fost că toate deciziile care îi revin în calitatea de ministru al Justiţiei nu vor fi cu nimic, dar cu nimic, nici măcar cu o recomandare sau cu o sugestie, influenţate de către noi sau partidele noastre", a completat Antonescu.

El a adăugat că singura temere a Monei Pivniceru ar fi aceea legată de o posibilă "apăsare" politică. "Am avut o singură discuţie cu Mona Pivniceru în ideea de a întreba dacă are oameni interesaţi şi reţinerea acesteia era ca nu cumva mulţi oameni, magistraţi, oameni serioşi care ar face treabă bună să fie un pic inhibaţi, intimidaţi nu de către cineva anume, ci de apăsarea politică", a explicat preşedintele Senatului.

Procurorul Daniel Morar, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, va prelua marţi, pentru o perioadă de şase luni, interimatul în funcţia de procuror general al României, după ce mandatul Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Ministerului Public se încheie începând cu data de 2 octombrie.