Solistul trupei Iris, Cristi Minculescu, părăseşte grupul începând cu data de 3 septembrie, informează un comunicat oficial al formaţiei postat pe facebook.

Toni Şeicărescu (Direcţia 5) este anunţat ca noul solist al trupei, se mai arată în acelaşi comunicat, preluat de Agerpres.

Iris au sărbătorit 35 de ani anul acesta în cadrul unui concert susţinut în Piaţa Constituţiei.

"Vorbim despre propria decizie luată de Cristi, care nu poate fi nicidecum speculată sau interpretată. Pur şi simplu, nu mai are chef, nu mai vrea să cânte," a declarat pentru jurnalul.ro Rodica, sotia lui Cristi Minculescu.

Liderul formatiei, Nelu Dumitrescu a spus: "E trist că se întâmplă aşa ceva, când pierzi un coleg de formaţie. Cristi a spus că nu mai vrea să cânte cu noi pentru că nu-I mai convine cât câştigă în România. Dar Iris e mai mult decât un grup rock, e un simbol al rockului din Romania şi de aceea va merge mai departe. Cu Tony Şeicărescu vom înregistra, cât de curând, o piesă nouă şi până la anul, un nou album. Oricum, Iris merge mai departe!".

IRIS este cel mai iubit grup de muzică rock, din România, o legenda vie a muzicii, care, in cei 34 de ani de cariera muzicala, si-a pastrat fidel publicul, cucerind pe parcursul timpului noi si noi fani.

“Cine mă striga in noapte”, “Trenul fara Nas”, “Pe ape”, “Strada ta”, “Tot zbor”, “Baby”, “Somn bizar”, “Mirage”, “De vei pleca", ”Sa nu crezi nimic“ sau ”Ultimul mic dejun al lui Bon“, ”Casino“, ”Da, da, eu stiu!“, reprezinta doar câteva dintre mega-succesele grupului, de-a lungul anilor.

Incepand cu 1977, IRIS a sustinut peste 5000 de spectacole, in fata unui numar de spectatori echivalent cu cel putin o treime din populatia tarii. ... legenda spune ca la sfarsitul anului 1975 – inceputul anului 1976, trei ”muschetari“ – Nutu Olteanu – chitara, Emil Lechinteanu – bass si Nelu Dumitrescu - tobe, plini de ambitie, talent, daruire si adevar, au fondat trupa IRIS.

Momente de referinta


• debuteaza pe scena dupa luni ”bune“ de repetitie si studiu (de la 8 la 10 ore pe zi), la ”Clubul de la Ora 7“;

• canta pentru prima oara pe o scena mare in 1977, la Sala Polivalenta, din Bucuresti, in fata a 6000 de oameni, grupul fiind folosit la incalzirea ”asilor“ de atunci (nici n-au fost trecuti pe afis!!!), cu numai trei piese - ”Lumina“, ”Tara adevarului“, ”Ape curgatoare“;

• ”botezul“ a fost ”cu artificii“, publicul chemandu-i la rampa iar si iar...;

“Poti aduce un cal la apa, dar daca poti sa-l faci sa pluteasca pe spate, atunci ai facut, intr-adevar, ceva” (Hartley)

• cel ce le-a acordat creditul, atunci, a fost Aurel Gherghel, care nu s-a inselat, deloc, urmand ca, mai tarziu, el insusi sa spuna: ”Poate ca secretul muzical si social al "valului" consta in adevarul si simplitatea unui basm ce se numeste IRIS.“;

• dupa acest inceput trupa evolueaza in concertele de club ce se organizau, la acea vreme, saptamanal;

• se inregistreaza, la Radio, primele piese: ”Lumina“, ”Tara adevarului“, ”Ape curgatoare“, in formula de debut – Nutu, Emil, Nelu.

• singurul realizator de televiziune care are curajul sa inregistreze trupa, deja contestata, dupa nici un an de la aparitie, ca fiind periculoasa pentru educatia tinerilor, prin manifestarile agresive de pe scena si prin textele cu subinteles, a fost Petre Magdin;

• in ciuda marilor probleme de atunci, de ordin politic si social, trupa merge mai departe, cu incredere si daruire, convinsi fiind ca ceea ce fac este ”bine“ pentru oameni;

• anii au adus, de-a lungul timpului, datorita contestatiilor si demolarilor psihice, practicate de regimul comunist, numeroase probleme trupei, de aceea, in decursul anilor, s-au perindat multi instrumentisti si vocalisti pe la ”Scoala de rock IRIS“. Unii dintre acestia nu au rezistat presiunilor, existand, chiar, cazuri de emigrare;

in ordine cronologica:
- Jecan (de la Cluj) - voce (1979)
- Sorin Chifiriuc - chitara (1979)
- Lucian Chivu - voce (1979)
- Marti Popescu - bass (1979)
- Anton Hasias - bass (1980)
- Clement Iordanescu - chitara (1980)
- Adrian Ilie - chitara (1980)
- Vali Neamtu - tobe (1980)
- Dan Badulescu - chitara (1982)
- Florin Ochescu - chitara (1982)
- Sanda Lacatusu - voce (1982)
- Dan Bittman - voce (1983)
- Bogdan Stanescu - chitara (1984)
- Mihai Alexandru - chitara (1986)
- Emanuel Savu - chitara (1990)
- Nelu Popovici - bass (1988)
- muzicieni colaboratori - claviaturi: Mihai Miculescu ”Frangulea“, Sorin Voinea,
- Eugen Salceanu ”Brebu“;
Iris

• primii impresari ai trupei: Mircea Muscaliu (1980), Sandu Gherase (1984), Aurel Mitran (1992)

• pe o pozitie aparte se situeaza Costas Caracostas – om al sufletului, sfatuitor, observator, critic inrait, admirator al grupului – din 1980 si pana in prezent.