Cristian Sima, patronul firmei de brokeraj WBS România, a devenit brusc cel mai căutat şi mediatizat personaj autohton, în contextul în care nu puţine persoane s-au grăbit să îl compare cu legendarul Bernard Madoff, deşi românul nu are prea multe în comun cu investitorul american care a orchestrat schema Ponzi de miliarde de dolari. 

Intrat în atenţia mass-media în la finele anilor '90, Sima a fost conştient de capitalul de imagine pe care i-l va aduce mass-media românească, îndreptată spre show şi pe care a „sedus-o” cu stilul său exploziv, bazat pe declaraţii generoase cu privire la diverse subiecte legate de piaţa de capital.

Primul scandal legat de Sima apare în 2007, când îşi dă demisia din Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti. Motivul plecării, colaborarea cu fosta Securitate, nu l-a împiedicat pe Sima să îşi îndrepte atenţia asupra bursei de la Sibiu – Sibex.

Ajutat de Societăţile de Investiţii Financiare, acesta a a reuşit să îl înlăture de la şefia Sibex pe Teodor Ancuţa, fondatorul acestei burse.

Ca şi în cazul BVB, Sima a promis multe şi a dus la capăt foarte puţine iniţiative, din cele promise. Astfel, în cazul bursei de la Sibiu, derivatele pe SIF-uri au pierdut constant teren în ochii investitorilor, o altă nereuşită referindu-se la dezvoltarea pieţei spot de la Sibex.

Dispariţia lui Sima

„De zece zile Cristian Sima e de negăsit”. Presa plimbă acest titlu pe internet sau la televizor, iar poliţia abia acum s-a autosesizat şi a început o anchetă în cazul fostului preşedinte CA şi director general al Bursei de la Sibiu.

Tot autorităţile vin cu precizarea că, până la acest moment, la Poliţia Sibiu nu a fost depusă nicio sesizare referitoare la Cristian Sima, nici din partea familiei acestuia, legată de dispariţie, nici din partea altei persoane.

Între timp, Sima a fost demis de la conducerea Sibex iar funcţia de preşedinte CA a fost preluată de Paul Gabriel Miclăuş, în timp ce poziţia de director general a fost preluată de drept de Ovidiu Petru, director adjunct.

Zvonurile potrivit cărora Sima ar fi dispărut din ţară cu banii clienţilor unei firme pe care o deţine şi prin care tranzacţiona pe pieţele externe au început să capete proporţii.

Firma WBS Holding înregistrată în Insulele Virgine Britanice, prin care clienţii lui Sima ar fi tranzacţionat pe pieţele externe, nu este înregistrată la CNVM, astfel că activitatea acesteia nu este supravegheată de Comisie.

 Sima a fost acţionar la WBS România până anul trecut, când a vândut acţiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.

A dispărut sau nu a dispărut?

Este o întrebare cât se poate de normală, având în vedere comportamentul exuberant al lui Sima.

Atacat puternic de acţionarii Sibex şi trecut recent printr-un divorţ, Sima dispare fără urmă, acest scenariu putând să încadreze perfect gestul său de a dispărea.

Sau nu! Cei care îl cunosc pe Sima spun că una din excentricităţile sale este să dispară vreme de câteva zile, fără să anunţe.

Indiferent de scenariul care se va adeveri, Cristian Sima rămâne un personaj pitoresc cu o istorie marcată de puţine reuşite, pe piaţa autohtonă de capital. Pe lângă aceste asepcte, un lucru este cert: aura de speculant de succes pe care şi-a construit-o nu îi va ţine de cald, atunci când va trebui să răspundă pentru deciziile luate recent.