Contrar unei evolutii normale intr-o perioada de recesiune, in Romania toate tipurile de produse si servicii s-au scumpit in timpul crizei economice.

Daca in majoritatea tarilor europene inflatia a fost extrem de mica, inregistrandu-se chiar deflatie, la noi creste­rea preturilor s-a tradus printr-o rata a inflatiei de 7,96% anul trecut, in decembrie scumpirile fiind de 0,5 procente. Cele mai semnifictive majorari de preturi au fost consemnate, anul trecut, la produsele din tut­un, carburanti si alimente. La finele lui 2009, inflatia era de 4,74%. Banca Nationala a ratat pentru al treilea an consecutiv tinta de inflatie, stabilita la 2,5%-4,5%.

Cu o singura exceptie, toate alimentele au preturi mai mari


In 2010, toate alimentele au inregistrat cresteri de preturi, cu exceptia unuia: ouale. Cea mai mare scumpire s-a consemnat la  cartofi (+45,57%), legume si conserve de legume (+22,48%), ulei comestibil (21%) si fructe proaspete (18%). Pe langa tutun si combustibili, din categoria marfurilor nealimentare, scumpiri majore au fost inregistrate la energie termica (+11,94%), carti, ziare si reviste (+11,25%), energie electrica (+8,58%), medicamente (+7,86%) si articole de igiena si cosmetice (+3,57%). In privinta serviciilor, cele mai mari cresteri de preturi au fost raportate la apa, canal si salubritate (+15,85%), alte servicii (+15%), transport cu CFR (14%) si transport urban (+4,75%). Singura ieftinire a unui serviciu s-a inregistrat in transportul aerian (-3,52%). In ultima luna a anului trecut, comparativ cu luna noiembrie, scumpiri importante s-au consemnat la cartofi (+6,63%), oua (+3,17%) si combustibili (+2,87%).

Majorarea TVA a accentuat scumpirile


De altfel, pe toata perioada crizei, majoritatea produselor si serviciilor s-au scumpit de la o luna la alta, asta in pofida scaderii puterii de cumparare si, implicit, a consumului. Desi ar fi fost de asteptat ca retai­lerii sa scada din preturi, pentru a stimula cere­rea, comportamentul acestora a fost atipic, preferand sa vanda mai putine produse, dar mai scumpe. Situatia parea ca se schimba in primavara anului trecut, cand preturile la produsele alimentare incepusera sa scada, tendinta care s-a mentinut pana in luna iunie, inclusiv. Odata cu majorarea TVA de la 19% la 24%, la 1 iulie, preturile au inceput din nou sa urce, luna de luna.

Tinte ratate


Rata anuala a inflatiei a depasit si in 2007 si in  2008 limitele superioare ale intervalelor tintite de Banca Nationala, cu cate 1,5 puncte pro­centuale, dupa ce s-a ridicat la 6,5% si, respectiv, 6,3%. Anul trecut, banca centrala a revizuit de mai multe ori, in crestere, prognozele de inflatie, mai ales dupa ce guvernul a decis majorarea TVA cu 5 puncte procentuale.

Influenta cresterii TVA la 24% asupra inflatiei era estimata in noiembrie de Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la peste 2,4 puncte pro­centuale.


Inflatia in 2011, estimata la 4,3% - 4,8%


BNR va rata in 2011 tinta de inflatie stabilita, de 3%, plus/minus 1%, pentru al cincilea an consecutiv, considera majoritatea analistilor economici, care estimeaza pentru luna decembrie un nivel cuprins intre  4,3%-4,8%. Economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc, estimeaza ca inflatia in lunile ianuarie-iunie se va situa in jur de 6,5%-6,9%, pentru ca in iulie sa scada la 4,8%, un nivel pe care il anticipeaza si pentru decembrie. La randul ei, Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, apreciaza ca pentru finalul acestui an inflatia s-ar putea plasa la 4,2%. Totodata, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, crede ca rata anuala a inflatiei va scadea pana la 4,3% la sfarsitul anului 2011, dar se va plasa tot peste tinta bancii centrale. (A.S.)


Salariul mediu a pierdut 40 de euro


Raportat la moneda unica europeana - in functie de care se calculeaza majoritatea preturilor din Romania -, salariul mediu net a scazut cu 40 de euro intre noiembrie 2008 si noiembrie 2010. De altfel, castigul salarial real, in lei, a fost mai mic cu 10,5% in noiembrie 2010 fata de aceeasi luna din 2008.