Criza din zona euro a atins un stadiu critic, iar pentru depăşirea cât mai rapidă a acestui impas se impun măsuri ferme privind consolidarea uniunii monetare europene, inclusiv printr-o integrare financiară mai mare, au apreciat responsabili ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), în finalul consultărilor cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene, relatează vineri portalul economic Rbc Daily.


Potrivit experţilor FMI, 'în pofida acţiunilor extraordinare de ordin politic' întreprinse de guvernele celor 17 state din zona euro, pieţele de împrumuturi private şi credite de stat 'continuă să se confrunte cu presiuni enorme, ceea ce ridică întrebarea cu privire la capacitatea de supravieţuire a zonei euro'.

În această situaţie se impune, conform lor, 'o mişcare fermă şi puternică în direcţia consolidării uniunii monetare, în special a uniunii bancare şi o integrare financiară mai mare pentru a împiedica amplificarea sentimentului de neîncredere care a cuprins regiunea'.

'Aceste măsuri trebuie susţinute printr-o gamă largă de reforme structurale în zona euro, menite a stimula creşterea economică', menţionează în acelaşi timp experţii FMI, recunoscând totuşi că respectivele reforme structurale pot avea efectul dorit doar într-o perspectivă mai lungă de timp şi nu imediat. Relansarea imediată a activităţii economice necesită alte stimulente care să permită, în special, sprijinirea cererii de credite, bunuri şi servicii, mai spun ei.