Catalin Stanescu, doctorul care administreaza clinica privata RomGerMed, crede ca piata privata a serviciilor medicale se va dezvolta puternic in urmatorii ani si ca actuala criza economica este o binefacere, separan­du-i pe cei puternici de cei slabi care isi scot acum afacerile la vanzare.

El spune ca sistemul public de sanatate se impiedica de instabilitatea legislativa si de preturile mari ale aparaturii de diagnostic de pe piata romaneasca.

„Financiarul”: Care sunt sansele dezvoltarii cat mai accelerate a unei piete private in sistemul medical si care sunt acum principalele trei obstacole care franeaza dezvoltarea unei piete private cat mai puternice?
Catalin Stanescu: Piata servi­ciilor medicale private a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultimii cinci ani, iar din aceste motive piata va continua sa creasca indiferent de situatia economica, deoarece oame­nii acorda o importanta tot mai ma­re sanatatii personale. Sa nu uitam de asemenea ca piata serviciilor de sana­tate privata reprezinta o alter­nativa care din multe puncte de ve­dere e mult mai buna decat cea de stat.

Principalele trei obstacole in calea dezvoltarii unei piete private mai puternice iau forma legislatiei schimbatoare, neexistand o perioada prea lunga, si se dau noi ordonante, ordine de ministru etc. de care nu suntem informati sau consultati si care necesita de fiecare data ajustari in managementul companiei. Cel de-al doilea obstacol e reprezentat de salariile destul de mari din sistemul sanitar de stat (numai in 2008 s-au dat cresteri salariale de 37%). Acest lucru face ca o mare parte din personal sa-si doreasca sa lucreze la stat, iar noua ne creeaza o concu­ren­ta serioasa, dar care nu este bazata pe servicii care sa justifice aceste salarii. Cel de-al treilea impediment este legat de preturile foarte mari ale apa­raturii de diagnostic si tratament care se vinde pe piata din Romania, care sunt aproape duble fata de ceea ce se vinde in Europa. Cel de-al patrulea obstacol e reprezentat de plafonul total insuficient al caselor de sana­ta­te care acopera numai o infima par­te din  serviciile pe care sistemul pri­vat le poate efectua si oferi popu­la­tiei, aici fiind incluse si tarifele foarte mici decontate de case (de exemplu, o injectie se decon­teaza cu aproape 500% mai putin in Romania fata de Germania).

Care sunt sumele investite de RomGerMed in facilitati medicale in acest an si daca bancile sunt dispuse sa finanteze, mai ales intr-o perioada de criza economica, o nisa de piata atat de ingusta cum este serviciul medical privat?
In primul rand, serviciile medi­cale private de sanatate nu mai sunt o nisa asa de mica datorita evolutiei puternice din ultimii ani. Grupul medical RomGerMed are in mo­mentul de fata 12 filiale deschise in toata tara, urmand ca pana la sfar­situl anului sa mai deschida inca patru, deoarece in momentul de fata jucatorii puternici din aceasta piata se extind, pe cand centrele mici dau faliment sau se vand. Noi am primit in ultimele luni oferte de la centre de chirurgie estetica, centre de oftalmo­lo­gie si laboratoare mai mici care sunt de vanzare. Bancile si fon­durile de investitii se bat la ora ac­tuala pentru clienti asa solvabili, deoarece restul pietelor - imobi­liarele, indus­tria textila - sunt in ca­dere libera. Noi pre­co­ni­zam investi­tii in  acest an de aproxi­mativ 2 mili­oane de euro in aparatura, dotari si extin­derea retelei de labo­ratoare de analize me­dicale. De ase­menea, vrem sa aducem un sistem foarte performant de informa­tizare a logis­ticii si desfasurarii in conditii optime a activitatii noastre de medicina mun­cii, deoarece numa­rul de abo­nati a crescut foarte mult.

In cati ani credeti ca romanii vor face „trecerea“ de la un sistem public de sanatate la unul care sa fie dominat de servicii private pe care sa le plateasca direct? Este acesta un lucru imposibil de realizat?

Parerea mea este ca nu se poate si nu este bine sa se treaca la un sistem exclusiv privat cum este in SUA, cu toate problemele care sunt acolo. Ideal este sa existe un pachet de baza de servicii medicale decon­tate de stat si deservite de un sistem public de sanatate, iar pacientii care cauta servicii de calitate si de top sa se adreseze sistemului privat de sanatate.

Cum vede RomGerMed evo­lutia pietei private a serviciilor medicale in acest an: daca vor fi investite noi sume de bani, daca vor fi pastrate locurile de munca, daca se va extinde in dauna sistemului public sau in paralel cu acesta?

Piata medicala, atat a serviciilor cat si a aparaturii medicale, va con­tinua sa creasca si anul acesta. Fir­mele mari vor incepe sa inghita firmele si centrele medicale mai mici care nu mai fac fata cerintelor tehnologice avansate si investitiilor continue in dotari si aparatura. Ideal ar fi sa mai ramana cativa jucatori puternici pe piata care sa aduca un plus de calitate actului medical. In momentul de fata, sistemul public de sanatate isi va restrange in parte activitatea din lipsa de fonduri si din  cauza unei politici gresite de ges­tio­nare in ultimii ani a banilor publici alocati sanatatii. Acest lucru s-a in­tamplat mai ales pana in 2008, cand s-au cheltuit bani aiurea, s-au dat mariri de salarii destul de mari si, de asemenea, s-au facut angajari ma­sive in sistemul public de sana­ta­te. La ora actuala ministerul incear­ca sa re­duca costurile si sa opti­mi­zeze situa­tia angajatilor la stat, ramane sa vedem daca va reusi.
 
Cum vede RomGerMed anii 2009 si 2010, cand se anunta tot recesiune economica?
Obiectivele noastre de extindere raman neschimbate. Vrem sa ne intarim pozitia in piata de servicii medicale de medicina muncii, fiind una dintre retelele medicale in care avem posibilitatea sa efectuam ana­lize si consultatii medicale prin reteaua proprie si prin partenerii nostri din toata tara. De asemenea, vrem sa ajungem nr. 1 in Romania ca numar de analize. In momentul de fata, efectuam aproximativ 400.000 de analize pe luna in laboratoarele noastre. Cred ca aceasta recesiune este o binefacere pentru ca de-abia de-acum se vor separa companiile puternice, bazate pe idei si linii de business bune si solide, de cele slabe.  Din acest motiv companiile cu un venit puternic, cu datorii mici si care nu s-au extins de dragul imaginii vor putea acapara procente importante din piata. De asemenea, din cauza crizei, aceste companii vor da fali­ment sau vor fi scoase la vanzare lasand cale libera celorlalti jucatori din piata sa le preia pacientii. In prezent, cel putin trei mari com­panii sunt in curs de preluare de ca­tre fonduri de investitii sau investitori strategici, una dintre ele fiind Medlife. Obiectivul nostru imediat este sa intram pe cota de piata con­trolata de ei, sporindu-ne astfel forta.

Care sunt principalii trei fac­tori pentru care sistemul public de sanatate se afla permanent intr-un deficit atat de personal, cat si financiar, fiind in permanenta „in pragul colapsului“?

Este stiut ca banul public nu este si nu poate fi gestionat asa bine ca banul privat, mai ales in sanatate. Un argument care duce mereu sistemul spre un asa-zis colaps este manage­mentul slab al unitatilor de stat (cu toate ca exista bineinteles si exceptii de la care si noi, privatii, am avea de invatat). In afara de slaba pregatire manageriala se mai stre­coara con­flicte de interese ale aces­tor mana­geri, care de multe ori acti­veaza si cu fir­mele lor private in paralel cu spi­ta­lele. Alt argument care ero­deaza sistemul public de sanatate este lipsa in urmatorii doi ani a fon­durilor: pla­fonul caselor de sanatate a scazut cu aproximativ 30% fata de 2008 si va scadea probabil si mai mult in 2010, in conditiile in care sala­riile au crescut cu 37% in 2008 si diferenta de curs valutar a facut ca toate produ­sele medicale sa fie cu 30% mai scum­pe in lei fata de 2008.