Ofertele speciale cu mi­nute si mesaje text in re­tea incluse muta tot mai mult convorbirile mobile in retelele operatorilor, cresterea volumului de trafic in retea fiind de 47% pentru anul 2008, comparativ cu perioada anterioara, se arata in raportul Autoritatii de reglementare, ANCOM.

Ponderea convorbirilor in retea din totalul minutelor consumate a ajuns la 81% anul trecut, iar la mesaje text (SMS) ponderea in retea este de 79%, potrivit raportului ANCOM. Ca evolutie, volumul de mi­nute vorbite in retea a atins anul trecut la operatorii mobili 7,29 miliarde de minute, cu 22,5% mai multe decat anul anterior. Chiar si in zona operatorilor de telefonie fixa se regaseste aceasta tendinta, traficul in retele proprii totalizand anul trecut 6,14 miliarde de minute, in crestere cu 13,3 procente comparativ cu anul anterior.

Cresterea se datoreaza in special ofertelor numeroase cu minute gra­tuite „in reteaua proprie” propuse de furnizori. Iar aceste oferte au in­ceput sa se inmulteasca dupa ce incepusera primele discutii despre criza economica, la inceputul seme­strului al doilea din 2008.

Per total, anul trecut s-au lansat 16 miliarde de apeluri mobile, cu 30 de miliarde de minute de voce con­sumate, o crestere de 36% pentru numarul de apeluri si de 44% pentru minutele consumate (tot mai multi utilizatori trec de bariera de un mi­nut/apel). Un utilizator de telefonie mobila a efectuat in medie, lunar, un trafic de voce de o ora si 54 de mi­nute, respectiv 62 de apeluri. Durata medie a unui apel de voce a crescut usor, cu doar sapte secunde, ajun­gand la un minut si 51 de secunde.

Evolutie pozitiva a avut si seg­mentul fix: dupa scaderi constante inregistrate in ultimii ani ca volum de minute, in 2008 volumul traficului de voce in retelele publice fixe de telefonie a consemnat o cre­stere semnificativa de 22 de pro­cente (aproape 10 miliarde de mi­nute anul trecut, comparativ cu aproape 8,2 miliarde in 2007). A crescut pentru prima oara volumul de trafic de voce realizat in retelele operatorilor alternativi (plus 50%), dar cresterea este prezenta si la Romtelecom (plus 10%). Din totalul traficului de voce efectuat prin intermediul retelelor publice fixe in anul 2008, 36% re­prezinta traficul realizat de catre utilizatorii furnizorilor alternativi, adica un volum de 3,7 miliarde de minute. Utilizatorii furnizorilor al­ternativi au folosit telefonul fix in principal pentru a suna catre alte retele fixe (33,1%), insa o pondere foarte apropiata (32,5%) a avut-o si traficul de voce in retelele fixe proprii. In anul 2008, durata medie a unui apel de voce realizat prin inter­mediul retelelor publice fixe a ajuns la doua minute si 45 de secunde, in crestere cu 24 de secunde fata de cea inregistrata in 2007.

Piata de telefonie fixa a adunat un numar de cinci milioane de linii de acces, cu 18% mai mult fata de sfarsitul anului 2007, rata de pe­netrare ajungand astfel la 23,4% la nivel de populatie si o rata de 53,6% la nivel de gospodarii, cu un volum total de trafic de 10,1 miliarde de minute, in crestere cu 15,5% fata de sfarsitul anului 2007.  

Stagnare in 2009


Impactul crizei financiare s-a re­simtit mai puternic la inceputul lui 2009, iar ANCOM spune ca anul acesta vor exista segmente de piata care vor creste, dar se va resimti si stagnare sau vor fi chiar zone de scadere. „Potrivit datelor preli­mi­nare, veniturile inregistrate anul trecut din servicii de comunicatii electronice au depasit valoarea de 4,5 miliarde de euro, in crestere cu 7,2% fata de anul precedent, iar daca am elimina influenta fluctuatiei cursu­lui de schimb, cresterea reala in mo­neda nationala ar fi de 9,7%”, a declarat Catalin Marinescu, prese­din­tele ANCOM. „Estimam ca in anul 2009 ratele de crestere ale serviciilor de comunicatii vor fi mai mici decat in anii anteriori, fiind bazate in prin­cipal pe intensificarea utilizarii ser­viciilor de ultima generatie si mai putin pe atragerea de clienti noi”, a mai declarat presedintele ANCOM. „Ne asteptam la stagnari pe unele sectoare si poate chiar la scaderi, dar in mod sigur vom avea o crestere a penetrarii broadband”, a declarat Catalin Marinescu.

Anul trecut a crescut si rata pe­netrarii serviciilor de televiziune, ajungand la 5,65 milioane de abonati, cu 7,7% mai numerosi decat anul anterior. Serviciile DTH au ajuns la doua milioane de utili­zatori, iar oamenii incep sa renunte la cablu, unde scaderea a fost de 1,4%. Totusi, utilizatorii CATV ra­man cei mai numerosi, cu 62% din total, iar DTH are o cota de 38%. Televiziunea IP lansata de Ines a reusit sa adune 340 de utilizatori la finalul lui 2008.