Romania ar putea iesi din recesiune la finele anului 2011, a precizat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, comparand, din punctul de vedere al duratei, criza actuala cu cea de la inceputul anilor ’90.

Acesta spune ca Romania a cunoscut doua perioade de scadere economica in ultimii 20 de ani. Astfel, prima dintre ele a fost imediat dupa Revolutie, cand economia s-a contractat cu 25%, iar recesiunea a durat trei ani. A doua scadere a produsului intern brut (PIB) a fost la finalul anului 2008, iar in opinia lui Croitoru Romania ar putea iesi din recesiune tot peste trei ani.

„Consumul privat ramane in continuare lenes, nefiind un factor de luat in calcul pentru reluarea cresterii. Totodata, nici sistemul bancar nu va putea relua creditarea la rate pe care le-ar dori, deoarece serviciul datoriei raportat la veniturile populatiei este de aproape doua ori mai mare ca in Uniunea Europeana, deci nu se mai pot face alte datorii”, a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale.

Lucian Croitoru afirma ca de-abia in al doilea trimestru din 2011 cresterea economica va deveni sustenabila. Acesta nu considera ingrijoratoare situatia ca Romania a ramas codasa printre statele UE la relansarea economica, intrucat majorarea PIB este putin credibila in ochii investitorilor, pe fondul datoriilor mari acumulate de aceste tari.

Convergenta la UE


De altfel, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a precizat ca Uniunea Europeana trebuie sa adopte o strategie comuna de crestere economica, deoarece ritmul de dezvoltare actual este lent. Oficialul FMI a explicat ca UE are lipsuri la capitolele politica bugetara, echilibru intern si piata muncii.

Insa pentru a conta pentru politica de crestere economica a UE, Romania trebuie sa respecte criteriile de convergenta pentru adoptarea monedei unice.

„Romania are nevoie de tinta aderarii la zona euro drept ancora pentru o viteza crescuta a convergentei nominale si reale cu tarile dezvoltate din UE.

Insa adoptarea euro nu trebuie sa fie un scop in sine si nu trebuie grabita. Vom intra in zona euro atunci cand vom avea o economie competitiva si un mediu macroeconomic stabil. De asemenea, trebuie sa avem mecanisme de imunizare puternica in economie, precum politici fiscale coerente, stabilizatori automati eficienti, cicluri de afaceri asemanatoare cu cele ale tarilor UE, o piata a muncii flexibila. Altfel, ajustarea la socurile asimetrice va fi dificila si va implica costuri nete pentru Romania”, a declarat Cristian Socol, conferentiar universitar la Academia de Studii Economice (ASE).

FMI a estimat pentru 2011 o crestere economica de 1,5% pentru Romania. Consilierul guvernatorului BNR spune ca ajustarile fiscale vor fi mult mai greu de adoptat in 2011 si 2012, iar din aceasta cauza tinta de majorare PIB estimata pentru anul viitor va fi mult mai greu de atins.

Lucian Croitoru a adaugat ca Ro­ma­nia este pe drumul cel bun de di­mi­nuare a dezechilibrelor din bugetul de stat, insa exista pericolul de a devia de la aceste politici, din cauza tentatiilor elec­torale care s-ar putea crea, tinand cont ca perioada 2012-2014 este una elec­torala.

Acesta a precizat ca Romania are ne­voie de flexibilizarea fortei de munca si ca sumele alocate de guvern pentru asis­tenta sociala si pentru plata bugetarilor sunt peste potentialul economiei.

Creditele neperformante, in crestere


Oficialul BNR a mai spus ca in sec­torul bancar comertul si industria pre­lu­cratoare cumuleaza peste jumatate din imprumuturile cu intarzieri la plata de peste 90 de zile, urmatoarele sectoare cu credite neperformante fiind cons­truc­tiile si serviciile.

Astfel, pe sectoare de activitate, cele mai mari ponderi ale imprumuturilor neperformante in total credite restante erau in luna septembrie, in comert - 29,6%, industria prelucratoare - 23,55%, constructii - 14,43%, servicii - 13,95% si imobiliare - 12,92%.

In schimb, agricultura si sectorul energiei au generat impreuna putin peste 5% din totalul creditelor neper­formante.