Potrivit unei analize realizate de Comisia de Supraveghere a sistemului de Pensi Private (CSSPP), activele fondurilor de profil vor reprezenta 1,66% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an, de la 1,14% la finalul lunii septembrie 2011, cand se plasau la 6,2 miliarde lei.

Pentru previzionarea ponderii pe care o vor detine la finalul lui 2012 activele totale in PIB, CSSPP a pornit de la premiza conform careia valoarea contributiilor brute se va pastra si in primul trimestru din 2012, dupa care, din luna martie va creste contributia bruta de la 3% la 3,5%.

Totodata, institutia a luat in calcul si un randament investitional cu un scenariu neutru din punct de vedere al optimismului din pietele financiare, iar pentru finalul anului 2012 a reiesit ca ponderea activelor in PIB este preconizata sa ajunga la 1,66%.

La finalul anului trecut, valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns la 6,857 miliarde lei, din care 6,421 miliarde lei pe segmentul pensiilor private obligatorii (pilon II). Astfel, ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB a ajuns la 1,25%, la un PIB estimat de 547,83 miliarde de lei pentru 2011.

"Aceasta crestere fata de ultima previziune, de 1,22% din PIB, facuta la sfarsitul trimestrului al treilea, a fost determinata de o usoara stabilizare a pietelor financiare pe final de an, ceea ce a dus la un rezultat investitional pozitiv, in conditiile in care valoarea contributiilor brute din trimestrul al patrulea au fost cu 1,2% mai mici fata de trimestrul anterior", se mai spune in analiza CSSPP.