Ministerul Culturii si Patrimoniului Natio­nal a introdus in dezbatere publica la jumatatea lunii octombrie proiectul de hotarare privind reorganizarea unor in­stitutii publice pe care le are in su­bor­dine. Peste 600 de posturi din directiile de cultura, teatre si muzee urmeza sa dispara din organigrama, masura prin care statul va economisi  colosala suma de 2,5 milioane de lei pe an. Adica 600.000 de euro.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anuntat inca din vara ca personalul din institutiile sub­ordonate ministerului va fi redus cu aproximativ 10%, intr-o incercare disperata de a mai realiza cateva economii.  Bugetul Culturii a fost adus la 734 de milioane de lei dupa rectificarea din august,  la doar 0,14% din PIB, fata de 0,72% din PIB in Bulgaria sau 0,53% din PIB in Ungaria. Si  pentru ca unde-i lege nu-i tocmeala, ministerul de resort a postat pe site proiectul ce vizeaza re­struc­turarea a exact 638 de posturi, cele mai afectate fiind institutiile din Bucuresti. Astfel, la Opera Nationala  vor fi reduse 61 de posturi, la Teatrul National de Opereta „Ion Dacian“ - 43, la Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) - 30, iar la Teatrul National „I. L. Caragiale“ din Capitala - 40 de posturi. Nu intereseaza pe nimeni ca mu­zeografii, arheologii sau istoricii de muzeu traiesc cu lefuri inacceptabile (sub 1.000 de lei brut), multi dintre acestia avand o vechime de peste 15 ani in domeniu.

Brukental, in pericol de inchidere


Proiectul de hotarare va fi retras zilele aceasta din dezbatere publica, urmand ca adoptarea ac­tului normativ sa se faca in sedinta de guvern de saptamana viitoare. Angajatii centrelor de cultura care urmeaza sa fie concediati vor fi stabiliti in urma unor criterii decise intre conducerea unitatilor din care fac parte si reprezentantii salariatilor sau sindicate, in termen de 30 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial. Situatia este una critica, mai cu seama ca foarte multi angajati au iesit din proprie initiativa din sistem.  Spre exemplu, austeritatea pastorita de guvernul Boc poate conduce la inchiderea pentru public a Muzeului National Brukental, caz fara precedent in ultimii 190 de ani. „Numai in ultima luna au plecat 30 de oameni, de la administrator, mu­zeo­graf, supraveghetoare de sala, muncitori. Daca mai ramanem fara 20 de angajati suntem nevoiti sa inchidem“, a declarat luna trecuta directorul Muzeului  Brukental din Sibiu, Sabin Luca. Mu­zeul se afla pe „lista neagra“, cu un numar de 17 posturi propuse spre restructurare.