Operatiunea organizata in 2001 de Goldman Sachs pentru a permite Greciei sa-si reduca datoria a adus bancii americane 600 milioane de dolari, este concluzia unei anchete angajata de agentia Bloomberg.


Pentru prima data, principalii protagonisti ai operatiunii, Christoforos Sardelis, seful biroului de gestiune a datoriei elene intre 1999 si 2004, si Spyros Papanicolaou, succesorul lui pana in 2010, evoca public tranzactia care a permis Atenei sa ascunda amploarea indatorarii sale.

Potrivit oficialilor eleni, tranzactia a constat in schimbarea in euro a obligatiunilor suverane emise in dolari si yeni, cu utilizarea unei dobanzi fictive care ar fi trebuit sa permita o reducere cu 2% a gradului de indatorare a statului elen. Dar, spune Sardelis, in iunie 2001, cand s-a semat contractul cu Goldman Sachs, serviciul sau nu era suficient de bine dotat pentru a intelege complexitatea afacerii.

Astfel ca, in decurs de patru ani, prin intermediul unui produs derivativ destinat sa disimuleze acest credit, datoria astfel contractata de Grecia de la Goldman Sachs a sarit de la 2,8 miliarde la 5,1 miliarde de euro. De precizat ca in 2001, institutia de pe Wall Street a afisat un profit record pe segmentul de business, precum si pe cel al tranzactiilor valutare.

Sardelis recunoaste ca, in momentul semnarii, operatiunea swap parea profitabila pentru ambele parti. Potrivit spuselor sale, doua evenimente au facut sa explodeze costul operatiunii pentru Grecia. In primul rand a fost prabusirea pietei de obligatiuni dupa atentatul de la 11 septembrie 2011 de la New York, care, din cauza formulei impusa de Goldman Sachs, a apasat asupra costului de rambusare. In al doilea rand, alegerea de catre banca americana a unui indice nou bazat pe inflatia din zona euro s-a dovedit devastatoare.

„Operatiunile swap au reprezentat o tehnica folosita de multe alte guverne europene pentru a respecta criteriile Tratatului de la Maastricht”, afirma Goldman Sachs, subliniind ca mecanismul folosit a avut drept efect scaderea datoriei elene de la 105,3 la 103,7% din Produsul Intern Brut in 2006.