Oamenii de afaceri trebuie sã se întrebe serios ce aparat este cel mai util pentru activitatea lor. Income Magazine a cercetat piaţa a găsit cele mai bune tablete dedicate mediului de afaceri. Topul este alcãtuit cu sprijinul  jurnalistului specializat IT&C de la Jurnalul Naţional, Alexandru Rãdescu, cel care a dat şi notele pentru fiecare tabletã, identificând plusurile şi minusurile.
 
1.Asus Eee Pad Transformer
Nota: 5
Minus: nu am identificat
Plus: chipset+ataşare tastatura
 
De ce Transformer? Pentru ca tableta se poate transforma în noteboook graţie staţiei docking op.ionale care ofera o tastatura Qwerty. Practic, acesta este elementul care o deosebeşte de alte tablete din comerţ şi care explică denumirea (Transformer).

Dispozitivul conţine un CPU dual-core NVIDIA® Tegra™ 2 de 1.0 GHz pentru multitasking şi redare video la 1080p şi un sistem de operare Android 3.0 Honeycomb cu support Adobe® Flash® 10.2. Autonomia tabletei este de 16 ore pentru computing pe toată durata zilei cu staţie de docking. Ecranul IPS strălucitor cu unghi de vizualizare ultra-larg de 178° este realizat din sticlă rezistentă la zgârieturi. Producătorul oferă un an de stocare nelimitată pe ASUS WebStorage, două porturi USB şi card reader SD/Micro SD pentru partajare şi extindere a spaţiului de stocare.
Preţul Asus Eee Pad Transformer (modelul de 32 GB) începe de la 1.743 lei (3e.ro) şi ajunge până la 2.395 lei. Peste 30 de retaileri, mare parte online, comercializează tableta în România.
 
 2. Stylistic Q550 - tableta business de la Fujitsu
Nota: 4
Minus: design
Plus: dotări anti-furt, cititor de amprente

Fujitsu a lansat Stylistic Q550 o tabletă orientată spre segmentul business graţie dotărilor sale. Este bazată pe sistemul de operare Windows 7 cu procesor Oak Trail. Pentru că a construit-o special pentru oameni de afaceri, Fujistu a pus accentul pe securitatea datelor şi a implementat o tehnologie numită Advanced Anti-Theft Protection Technology. În plus, tableta dispune şi de un cititor de amprente şi un smart card reader.
Reprezentanţii Fujitsu spun ca preţul nu va depăşi suma de 699 euro. În România, preţul pentru tableta de 62 GB depăşeşte însă 1.000 de euro (Sigmanet)
 
3. Lenovo ThinkPad
Nota: 4
Minus: design
Plus: aplicaţii Cisco

Lenovo ThinkPad este o tabletă cu display IPS cu diagonala de 10.1” şi rezoluţie de 1280×800 pixeli, care utilizeaza un procesor dual core NVIDIA® Tegra™ 2 cu frecvenţa de 1 GHz. Este ajutată de o memorie de 1 GB şi un spaţiu de stocare de 64 GB.

Chiar dacă are o grosime de numai 1,4 cm, partea laterală adăposteşte un port mini-HDMI, un port USB 2.0, mai multe porturi microUSB 2.0, precum şi sloturi pentru cartele SIM şi carduri SD. Greutatea dispozitivului este de 750 grame, fiind unul dintre cele mai grele din gama sa.
Ceea ce o face funcţională pentru business este însă tastatura externă şi stylus-ul. Tableta este prevazută cu o interfaţă USB pentru ataşarea tastaturii externe. La capitolul minusuri trebuie remarcat faptul că sistemul Android nu este optimizat pentru lucrul cu tastaturi externe.
Opţional se poate intra în posesia unui stylus şi a unei platforme multitouch NTrig cu ajutorul cărora se pot lua notiţe de mână mult mai rapid, urmând ca textul sa fie convertit automat.

Sistemul de operare Google Android 3.1 Honeycomb este însoţit de mai multe aplicaţii dedicate mediului de afaceri, printre care Cisco VPN şi Computrace. Autonomia specificata de producător este de până la 8 ore cu Wi-Fi pornit.
Tableta este disponibilă la principalii retaileri online din ţara la preţuri ce variază între 2.617 şi 3.296 lei.
 
4. Tableta BizPad (Panasonic)
Nota: 4
Minus: lipsă aplicaţii business preinstalate
Plus: rezistenţă la şocuri, praf, apă

BizPad  JT580VT este unul dintre modelele lansate din noua categorie de tablete pentru sectorul business. Aceasta are 7”, rezoluţie de 1024×600, caracteristici ce o fac să difere de sora ei, BizPad JT-581VT, care are 10.1” şi o rezoluţie de 1280×800.
Ambele au carcase semi-rugged, rezistente la căzături şi expuneri la praf şi lichide. Conţine 1GB RAM, 16GB spaţiu de stocare, Bluetooth, Wi-Fi, GPS, NFC (near field communication) şi 3G opţional. De asemenea, tableta este echipată cu un procesor dual core ARM Cortex- A9. Sistemul de operare este Android 3.2. Informaţii cu privire la preţ nu au fost disponibile.
 
5. Asus B121
Nota 3
Minus: SO Android v2.2
Plus: suită de aplicatii Cisco

ASUS a numit-o World’s most inovative tablet PC .  Eee B121 este varianta business a modelului Eee Slate EP121, comercializată în SUA la prețul de 1.000 dolari. Ase­menea multor produse care sunt destinate segmentului business, acest produs are un preț mare. Asus recomandă un preț de achiziție de 1.499 dolari.
 
Tableta are un ecran multitouch de 12.1” cu rezoluție de 1280×800 pixeli, dar se poate folosi și un stylus pentru desenare sau scriere de mână. Are un procesor neobișnuit pentru tablete - Core i5-470UM de 1.33Ghz și 4GB DDR3 RAM. SSD de 64 GB pentru stocare.
B121 folosește Android v2.2
 
Prețuri în România: Clickshop, Smartbuy – 5.066 lei.